Striderna i Dreamhack – så blev framgångssagan ett familjedrama

MTGDreamhack

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

När Robert Ohlén och David Garpenståhl tog över Dreamhack 2006 var det inte bara starten på en framgångssaga – utan en dramatisk ägarkonflikt med den enes pappa i centrum.

På torsdagsmorgonen stod det klart att MTG förvärvar hela Dreamhack för 244 miljoner kronor. Det är pengar som framför allt kommer att hamna i fickorna på storägarna Bernt Ohlén och Stefan Magnusson.

Men genom åren har datorspelsfestivalen inte enbart blivit omskrivet för e-sport utan även för en rad interna konflikter. Så sent som i oktober 2014 blev Robert Ohlén, son till Bernt Ohlén, avsatt som vd av styrelsen – med hans pappa i spetsen. Robert Ohlén hävdade att han blivit utfryst och twittrade bland annat följande:

”Sanning, heder etc existerar inte. Må DreamHack dö en ohedersam död”.

Låt oss ta den här röriga historien från början.

2006 sålde Dreamhacks grundare verksamheten till Robert Ohlén och David Garpenståhl. Den senare av dem tog över vd-posten hösten 2009 och under hans ledning frodades bolaget och växte snabbt. Världsrekordet på 12.757 datorer under Dreamhack Winter 2010 innebar en dubblering av deltagarantalet jämfört med innan duon tog över verksamheten, skriver Nyheter 24-ägda Fragbite, som i januari 2011 publicerade en lång kartläggning av ägarstriden.

Trots det fick David Garpenståhl sparken bara ett halvår efter att han utsetts till vd. Bakom beslutet stod Bernt Ohlén, pappa till Robert Ohlén. Sonen hade tidigare överlåtit sin andel av företaget, 50 procent, till fadern för att skydda sig mot David Garpenståhl.

Robert Ohlén misstänkte, enligt egen utsago, att affärspartnern försökte driva bort honom från företaget.

“Det fanns ett tyst samförstånd om att andelarna skulle lämnas tillbaka till mig så snart som problemen avtagit”, sa Robert Ohlén till spelsajten The Daily Dot .

Det var aktier som han aldrig mer skulle få se skymten av. Vi kommer att återkomma till det senare i texten.

När David Garpenståhl fick sparken som vd förklarade Bernt Ohlén beslutet för Dagens Industri med att han “inte skött sitt jobb.” Till sitt försvar hävdade Garpenståhl att han jobbat hårt, att siffrorna pekat uppåt hela tiden och att Bernt Ohlén haft god insyn genom sin roll som styrelseordförande.

Garpenståhls vittnesmål verkar stämma. Under hans sista år som ansvarig för verksamheten omsatte Dreamhack totalt 27 miljoner kronor, tre gånger så mycket som 2006. Interna mejl som sajten Fragbite tagit del av visar att Bernt Ohléns förtroende för Garpenståhl så sent som den 10 februari var mycket gott.

Därefter hände någonting.

Bråket ska delvis ha handlat om att de båda ägarna hade skilda åsikter om en börsnotering. Medan Bernt Ohlén ska ha varit för en notering ska David Garpenståhl ansett att Dreamhack var för litet och sårbart.

Under ett möte mellan David Garpenståhl och Bernt Ohlén på advokatbyrån Wistrands i mars 2009 meddelade den sparkade vd:n att han kommer att att polisanmäla Bernt Ohlén för hans beteende i bolaget. Mötet ska komma att bli upptakten till flera stämningar och rättstvister och båda sidor anlitar framstående advokatbyråer.

Enligt finanssajten Realtid anklagade Dreamhack sin tidigare vd David Garpenståhl för att ha fört över delar av bolagets pengar till sitt eget konto. Bolaget krävde honom bland annat på en halv miljon kronor.

Så här sa David Garpensthål till Realtid i februari 2011:

“Bernt Ohlén kuppade styrelsen och sparkade ut mig från mitt eget bolag den 16 mars förra året. Jag satt kvar i styrelsen ett tag och försökte lösa situationen, men det gick inte - så jag avgick.” 

När Garpenståhl vägrade att fortsätta arbeta i form av styrelsemedlem blir han anklagad för att medvetet eller omedvetet riskerat att försätta hela Dreamhack i konkurs genom att inte göra ekonomiska utbetalningar i form av löner, kundfakturor och inbetalningar till Skatteverket.

Familjen Ohlén sköt då till 5,1 miljoner kronor i privata tillgångar för att sommarevanemanget 2010 skulle kunna bli av.

Det här gjorde det oklart hur stor del av bolaget som David Garpenståhl egentligen ägde - om han skulle lyckas vinna rättstvisten om ägandet.

Ägartillskottet på 5,1 miljoner kronor skulle kunna tolkas som en nyemission där familjen Ohlén ökade sin ägarandel medan David Garpenståhls andel späddes ut.

Rollen som vd togs därefter istället över av Robert Ohlén 2011, och fram till oktober 2014 var han chef över verksamheten.

I intervjun med The Daily Dot som publicerades den 29 oktober 2014 talade han ut om allt som hänt. Han berättade att han ett år tidigare hade han tagit upp aktiefrågan med sin pappa. Han tackade för hjälpen och bad, enligt egen utsago, fadern om att föra tillbaka andelarna.

“Men varje gång jag pressade honom hade han olika, fåniga anledningar till varför det inte var möjligt att ge tillbaka dem. Det handlade om allt från tajming till hur det skulle påverka finanserna, saker som jag visste var osanna eller obegripliga. Sorgset var jag tvungen att inse att min pappa också var en knasboll och jag hade gjort ett stort misstag", sa Robert Ohlén till The Daily Dot.  

Enligt Dreamhack-ledaren återstod två alternativ. Antingen att slåss för att få pappan att göra det rätta eller att vänta ut situationen och fortsätta jobba på. Han valde det senare. I intervjun med The Daily Dot kallar han sina forna kollegor för "ryggradslösa maskar" som tog pappans rygg. 

Samtidigt medger Robert Ohlén att hans insats som vd blev allt sämre efter bråket med pappan.

“Vi höll alla med om att det behövdes en omstrukturering, även jag. Jag var nöjd med att kliva ner som vd för att det fungerade inte längre. Mitt fokus låg inte längre på den dagliga verksamheten, utan mer på den interna och idiotiska bullshiten”, säger han.

Styrelsen, med pappan i spetsen, valde att avsätta Robert Ohlén - utan att ge sonen någon ny position inom företaget. Robert Ohlén fick reda på beslutet av Dreamhack-styrelsens dåvarande ordförande, Mats Liliecrona.

"Det var då polletten trillade ner och jag insåg att vad som var i görningen. Jag var på väg att bli utfryst från Dreamhack. Jag hade inga aktier, ingen makt i styrelsen och inga resurser. Jag var körd".

Det blev Marcus Lindmark som tog över hans tjänst. Han har jobbat inom företaget sedan 2007.

I ett pressmeddelande svarade Dreamhack på flera spekulationer runt bytet av vd. Bland annat skrevs det att beslutet "inte har tagits förhastat över en natt eller under kuppliknande omständigheter.”

“I slutändan handlar det om att förtroendet för Robert Ohlén som vd för Dreamhack saknades. Dreamhack har med Robert som vd utvecklats enormt och vi är övertygade att för att fortsätta samma resa så behövdes det göras strukturella förändringar. Dessa förändringar har nu startat", skrev bolaget.

När Breakits Stefan Lundell når Marcus Lindmark över telefon på torsdagen säger han:

“Det som hände då har inget med Dreamhack att göra i dag. I övrigt är det inget som jag vill ge några kommentarer till.”

Om den tidigare storägaren Robert Ohlén fick några pengar?

Inte en krona. 

Men pappa Bernt Ohlén cashade in.

Läs mer