Sweam tog in kapital till sin "smarta projektor" via Kickstarter – lägger ner

SweamCrowdfundingKickstarter

Teamet på Sweam. Foto: Press

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Sweam kommunicerade inte med sina investerare på fyra månader. Nu kommer beskedet att bolaget tvingas lägga ner – men att pengarna ska återbetalas.

Sweams grundare Ravi Dueland och Marcus Henningsson hade båda en bakgrund som säljare, och hade funderat över varför det inte fanns någon pryl de kunde ha med sig när de skulle hålla presentationer.

Lösningen blev den smarta projektorn Sweam som skulle kunna streama en bild på vilken yta som helst. Projektorn utvecklades under två år och med på projektet var även Jih-Dar Chen och Alexander Norrthon. Något som bland annat Ehandel.se och Ny teknik rapporterat om

I december 2017 gick Sweam live med en kampanj på crowdfundingplattformen Kickstarter, där man samlade in 600.000 kronor från 157 investerare.

Men de som backade projektet har nu, över ett år senare, fortfarande inte fått sina produkter. Många är upprörda och kräver pengarna tillbaka i kommentarsfältet.

Bolaget har inte svarat på några kommentarer på kampanjsidan på fyra månader. Personer som Breakit talat med som investerat i projektet uppger att de inte fått någon respons från Sweam sedan i somras. 

Så vad har hänt? Breakit ringer upp bolagets vd Marcus Henningsson som säger att han inte kan ge några kommentarer just nu.

En timme efter samtalet kommer en uppdatering på kampanjsidan där Sweam ber om ursäkt för utebliven kommunikation. Man skriver vidare att projektet nu dragit ut för långt i tiden och att man nått en punkt då det inte är värt att driva det vidare.

Skälet till att man lägger ner uppges vara strul med produktionen. Bolaget skriver vidare att samtliga personer som investerat i projektet ska få pengarna tillbaka. 

Läs mer