Sök

Oldfluencer, DNA-coach och molnvakt – här är framtidens jobb

Framtidens jobbTrygghetsrådet

Foto: Theurbanhippieswede/Instagram, Istockphoto och TT.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Trygghetsrådet har listat 10 nya yrken som spås växa fram de närmaste åren.

Rapporten “Framtidens arbetsliv är här” handlar om genomgripande förändringar som påverkar både vårt sätt att arbeta och vilka yrkesroller som växer fram när andra försvinner.

Bakom den står Trygghetsrådet, TRR, som är en organisation som ger extra stöd och resurser till anställda, arbetsgivare och fackliga organisationer vid uppsägningar.

“Det har tidigare varit mycket fokus på jobb som försvinner, men vi ser att behovet av människor kommer att öka på arbetsmarknaden. Människor som kan ta etiskt medvetna beslut, vara kreativa, empatiska och ansvarstagande”, säger Claes Åberg, kommunikationschef på TRR, i ett pressmeddelande.

Här är de 10 yrken som är på framfart:

Distansare
Teknologin har under en tid förenklat för medarbetare att enklare välja hur, var och när de ska arbeta. Tack vare AR och VR kan ännu fler jobb utföras på distans, till exempel tekniker och montörer. Det här betyder att fler kan styra över sitt arbete, från vart som helst på planeten.   

Gig-manager
Allt fler blir egenföretagare och frilansare, som ofta innebär mer frihet att styra över sitt arbete. Samtidigt finns det flera utmaningar att vara sin egen, såsom svårigheter att få en jämn inkomst och ökad risk för utbrändhet. Därför behövs en gig-manager, som hjälper ”giggaren” att få en mer hållbar verksamhet och arbetstillvaro.

Robotpersonlighetsdesigner
I takt med att sociala robotar blir ett vanligare inslag på arbetsplatser krävs utvecklare som kan designa robotarnas personligheter beroende på kontext för att säkerställa att de kommer överens med kollegorna och representerar företagets värderingar.

Kulturflätare
Framtidens arbetsliv kommer att vara mer sammankopplat och fokuserat på ens nätverk. Samtidigt som det finns mycket att vinna på samarbete, innebär det även en del utmaningar, till exempel olika målbilder, syn på vem som har kontroll över olika delar av samarbetet, sätt att arbeta, samt olika kulturer och jargonger.

Klimatrevisor
När konversationen om hållbart företagande utvecklas krävs det inte bara att företag redovisar sina ekonomiska resultat utan även sitt avtryck på världen. Många företag saknar idag klimatekonomisk kompetens och behöver därför någon som hjälper med att både analysera och redovisa sina hållbarhetssatsningar. De behöver även hjälp med att ta fram strategier för hur företagen kan gå från linjärt till cirkulärt, och kanske till och med bli klimatpositivt.

Vertikalodlare
I takt med att jordens befolkning ökar och fler flyttar till städerna behövs hållbara odlingsalternativ. Vertikalodlaren är framtidens bonde som arbetar super-lokalt, klimatsmart och tar hjälp av nya teknologier för att ta fram råvaror som är klimatsmarta och hälsosamma.

Etikutvecklare
Kraven på att företag tar samhällsansvar ökar från såväl medarbetare som konsumenter. Samtidigt har en del företag svårt att identifiera och definiera just deras högre syfte. Andra företag har en ambition om att göra gott, men har svårt att gå från tanke till handling, medan de som genomför samhällsförbättrande åtgärder inte vet hur man ska kommunicerar dem.

Molnvakt
I framtiden kommer de allra flesta företag hantera stora mängder känslig data. Då behövs en person som ser till att datan hanteras korrekt och behålls säker.

DNA-coach
Samtidigt som allt fler kan mäta sina hälsa med nya verktyg kan det vara svårt att förstå datan, och vad man ska göra med den. Därför behövs en DNA-coach, som hjälper till att tolka datan samt ta fram ett personligt tränings- och kostupplägg.

Oldfluencer
I Sverige blir vi allt äldre och vår tid som pensionärer förlängs. Bilden av en pensionär börjar förändras och idag innebär inte att gå i pension att dra sig tillbaka, utan kan istället lära sig nya talanger, resa och göra allt man inte hann med tidigare. Exempelvis är många äldre nu aktiva i sociala medier där de delar med sig av sina liv. Ett exempel är Svante Nybyggars (@theurbanhippieswe).

I samband med att rapporten presenterades på tisdagen lanserades möjligheten att prova på några av de framtidsyrken som listas ovan. Robotföretaget Furhat Robotics kommer att ta en emot en framtids-prao som får prova på att vara robotpersonlighetsdesigner och på Urban Oasis kommer en person få prova på jobbet som vertikalodlare

“Ska Sverige ännu en gång visa att vi är bra på att ställa om till nya kompetenser när världen förändras, så behöver både företag och individer vara öppna för att pröva nya saker”, säger Claes Åberg.

Läs mer