Finansministern: Målet är inte att sänka skattetrycket

3:12PolitikEkonomi & skatt

Magdalena Andersson. Foto: TT

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Lyfter fram 3:12-reglerna som exempel.

En lista på 73 punkter, det var resultatet av den uppgörelse mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna som medförde att Sverige till slut fick en regering.

Nu rapporterar Dagens Industri att den som väntar på ett minskat skattetryck inte borde ha för stora förhoppningar – åtminstone inte finansministern Magdalena Andersson får bestämma.

”Det är inte mitt syfte med skattereformen”, säger hon till tidningen i en lång intervju.

Det uttalandet går tvärtemot Centerledaren Annie Lööfs besked i en intervju med DI förra veckan. Hon berättade då att syftet med den kommande skattereformen var att sänka skattetrycket. Det är däremot inte en del av avtalet mellan partierna enligt Magdalena Andersson.

”Min ingång är att vi behöver skatteintäkter för att säkra välfärden i den demografiska situation som vi befinner oss i”, säger hon.

Finanssektorns skatteandel ska öka enligt uppgörelsen och Magdalena Andersson säger till tidningen att intäkterna på kapital har dragit iväg. Hon lyfter de nya 3:12-regler som stoppades av oppositionen under den förra mandatperioden som ett exempel.

”Vi hade tidigare förslag på förändringar av 3:12-reglerna, som i huvudsak hade påverkat de med de allra högsta inkomsterna”, säger hon.

”Om man vill ha en bättre fördelningsprofil så är det ett exempel på hur man kan arbeta.”

Läs mer