Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Niklas Agevik: "Ett flygstopp hade inneburit döden för investeringar från USA"

Niklas Agevik om betydelsen av att kunna flyga för att ta in pengar till sitt bolag. Foto: Istockphoto, Splash.com och Sara Lindmark.

Om vi fick ett flygstopp skulle amerikanska investerare sluta satsa på svenska startups. Det skriver Niklas Agevik, medgrundare och vd för wifi-appen Instabridge, som har tagit in runt 10 miljoner dollar i riskkapital, varav hälften från utländska investerare.

Niklas Agevik

Niklas Agevik

Gästkrönikör och medgrundare till Instabridge

För några veckor sen gick 87 influencers ut och begärde att regeringen skulle börja behandla dem som skolbarn som inte kunde sköta sig och omedelbart förbjuda folk från att flyga. Jag undrar om de tänkt på konsekvenserna av ett sådant stopp.

Eller kanske insåg de vad vi andra redan visste – konsekvenserna för dem själva skulle inte bli så stora, då de flesta av deras resor är menlösa. De bidrar själva till en flyghets genom att lägga ut bilder på hur härliga olika platser är.

Konsekvenserna för andra delar av Sverige hade dock varit större. Jag har själv tagit in nästan 10 miljoner dollar av investerare till bolaget jag driver, Instabridge. Nästan hälften av de pengarna är från investerare utanför Sverige. Det är pengar som kommit in i Sverige och skapat arbetstillfällen och tillväxt här.

Pengarna har investerats i ett bolag i ett tidigt stadium med hög risk. En stor del av anledningen till att investerare i New York, San Francisco och London har vågat är att de fått träffa oss som driver Instabridge och fått förtroende för oss. Senast förra veckan var jag beredd att sätta mig 26 timmar på ett flygplan för att stänga en affär. Hade jag inte varit beredd att göra det hade det aldrig blivit av.

Vi kan låtsas att Skype, Google Hangouts eller VR i framtiden kan ersätta det personliga mötet, dock pekar ingenting på det. Jag är ganska säker på min sak när jag säger att ingen skulle ha satt in tio miljoner dollar i ett okänt bolag tusen mil bort utan att ha träffat grundarna några gånger. Ett flygstopp hade inneburit döden för investeringar från USA in i Sverige.

Det är tråkigt. Jag har absolut ingen lust att sitta 26 timmar på ett flygplan. Men det är realiteten av att vara entreprenör och vilja ta in pengar utanför Sverige. Man kan hävda att ett globalt flygstopp hade satt alla på samma nivå och tvingat fram mer telefonmöten. Men lika troligt är att investerare isåfall skulle bli mer och mer lokala: amerikanska investerare ökar sina investeringar i USA, brittiska i UK, och så vidare.

Likaså är det ingen som försökt uppskatta effekterna av lågprisflyg och investeringar i Sverige. Jag vill minnas att Carl Waldekranz på numera sålda Tictail fick frågan hur de fick in både Balderton Capital och Lakestar i ett tidigt skede på en liten e-handelsstartup. Han sa att svaret var många tidiga flighter med Norwegian till London. Hur många andra svenska startups har lyckats ta in mycket kapital tidigt genom att använda personliga besparingar för att flyga dit pengarna finns och träffa investerare?

Med andra ord, långa och billiga flygresor har varit ett måste för utländska investeringar i Sverige. Utan dem hade de investeringarna inte skett.

Newtons skrev på 1600-talet lagen om gravitation. En annan, kanske mindre känd lag från Newton är att varje reaktion får en motreaktion. Precis som gravitationen gäller den lagen fortfarande.

Läs mer