EU eniga om nya upphovsrättsregler

EUUpphovsrätt

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Nu kan internet som vi känner det förändras för alltid.

EU har nu enats om nya upphovsrättsregler. Syftet är att innehållsskapare skall få en skälig ersättning när material sprids på nätet. Det rapporterar Sveriges Radio.

Det är främst två saker i det uppdaterade regelverket som varit omtvistat. För det första skall IT-bjässar som Google betala en länkskatt för länkar till nyhetsartiklar. Den andra delen innebär att aktörer som Twitter och Youtube skall ha ett uppladdningsfilter för att förhindra att upphovsrättsskyddat material laddas upp och sprids.

Den svenska EU-parlamentarikern Max Andersson, MP som varit en av de mest högljudda kritikerna mot förslaget hoppas att det fortfarande ska gå att stoppa förslaget i Europaparlamentet.

"Det nya förslaget är till och med sämre än det förra. Stora och viktiga delar av internet är hotat. Men ju sämre förslag, desto större chanser har vi att stoppa det."

"Det här förslaget är så dåligt att det kan bli för magstark för många EU-parlamentariker, om de känner pressen från väljarna. Nu är det dags att mobilisera", skriver han i ett mejl till Breakit. 

 Axel Voss, den ansvarige förhandlaren i EU-parlamentet säger till Sveriges Radio:

"Youtube kommer finnas kvar, användare kommer kunna vara kreativa och ladda upp memes".

Enligt honom kommer allt ansvar nu att landa på plattformarna och användarna kommer inte att påverkas.

Nästa steg i förändringen är att medlemsländerna samt parlamentet ger tummen upp åt förslaget.

Elisabet Widlund, vd för Musikförläggarna, säger till Breakit att det här är ett viktigt steg:

"Även om allt inte är klart än kommer vi närmare och närmare att upphovsrätten ska gälla även på nätet. Det är både efterlängtat och nödvändigt".

Läs mer