Miljontals följare försvinner på Instagram: "Jobbar på problemet"

Miljontals följare försvinner på Instagram: "Jobbar på problemet"

Selena Gomez och Katy Perry hör till de drabbade på Instagram. Foto: Istockphoto och TT.

Erik Wisterberg & Towe Boström

Var är våra följare?

Det har uppstått ramaskrin efter att användare på Instagram sett sina följarskaror minska dramatiskt från den ena dagen till den andra.

Det ser, sett till antalet följare på profiler, ut som att både kändisar och mindre användare förlorat följare.

Superstjärnorna Ariana Grande och Selena Gomez verkar ha tappat miljontals konton. Forbes uppger att Katy Perrys konto tappat 900.000 följare och i Kylie Jenners fall rör det sig om 2,5 miljoner. 

Flera av de "drabbade" tog sin tillflykt till Twitter för att uttrycka sitt missnöje och förvirring. Många gissade på att Instagram varit ute på en av sina sedvanliga städturer och helt sonika kastat ut botar och andra ovälkomna konton.

”Instagram raderade inaktiva konton och jag förlorade 600 följare”, skriver en person.

Nu har Instagram gått ut och, i alla fall delvis, förklarat vad som hänt. Forbes uppger att plattformen bekräftat att problemen orsakats av en bugg som nu undersöks.

”Vi är medvetna om ett problem som orsakar en förändring i följare för vissa personer just nu. Vi arbetar snabbt för att lösa det här”, säger en talesperson för Instagram. 

Breakit har, med hjälp av analysverktyget Crowdtangle, gått igenom flera av de stora svenska Instagramstjärnorna samt Ariana Grandes och Selena Gomezs konton. 

Där framgår det att aktörerna inte tappat följare. Något som kan tyda på att buggen ställer till problem i den följarsiffra som visas utåt på profilen, men inte i faktiska följare. 

Läs fler artiklar
LÄS MER