Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

King stänger sina spelstudios i USA

ebastian Knutsson på spelföretaget King, som har gjort det populära spelet Candy Crush Saga Bilden: Sebastian Knutsson Foto Bertil Enevåg Ericson / TT

Det svenska Candy Crush-bolaget lägger ned sin spelutveckling i USA.

Tobias Blixt

Tobias Blixt

tobias.blixt@breakit.se

Reporter

Speljätten Activision Blizzard meddelade i sin senaste kvartalsrapport att de ska säga upp 8 procent av personalen. Det motsvarar cirka 800 personer, och nedskärningar har tidigare ryktats påverka även den svenska spelstudion King, som ingår i koncernen.

Nu kan Breakit bekräfta att King drabbas. 

I ett sms bekräftar Kings kommunikationschef Charley Tesch att de har tagit beslutet att stänga ned sina två spelstudios i San Francisco och Seattle.

“Vi bedömde att rätt sak för King att göra är att driva ett studionätverk i Europa, för att ge oss mycket större fokus i vår spelutveckling. Teamen i USA har fantastiskt kreativa och begåvade människor som arbetar hos dem, men vi tror att det här beslutet är det rätta för att uppfylla vår långsiktiga strategi”, skriver hon och fortsätter:

“Vi tar dessa svåra beslut för att vi ska kunna växa på ett hållbart sätt. Vi tror att dessa förändringar gör att vi kan göra just det och är övertygade om vårt tillvägagångssätt. Vi fattar detta beslut för att ge oss ett mycket starkare fokus på att utveckla bra spelkoncept i hela vårt europeiska studionätverk.”

Hur många som berörs av nedläggningarna är ännu oklart. Enligt sajten Venturebeat har Kings mobilspelsstudio Z2 i Seattle ett 70-tal anställda.

King har även kontor i Los Angeles, New York och Chicago i USA, de sysslar däremot inte med spelutveckling.

Fortsätter satsa på Candy crush

Som en del i Activision Blizzards omställning ingår samtidigt en 20-procentig ökning av antalet anställda som ska jobba med deras med populära spel, där Kings spelserie Candy Crush nämns som ett exempel.

Läs mer