Fyndiq Superbilligt läggs ned – alla anställda får gå

FyndiqYDB Technologiese-handel

Fyndiqs vd Dinesh Nayar.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

"Självklart är vi besvikna", säger grundaren och vd:n Dinesh Nayar.

Fyndiq, som kallats för nätets Ullared, har sedan i höstas varit uppdelat i två separata bolag. Dels den traditionella marknadsplatsen Fyndiq, dels appen Fyndiq Superbilligt, som legat under bolaget YDB Technologies. 

Superbilligt påminde om Wish och lät kunder köpa produkter direkt från tillverkare i Kina, istället för att gå via svenska handlare. Men i december stod det klart att Superbilligt-appen skulle skrotas  . Istället ville man satsa på hållbarhet. Samtliga 26 anställda inom bolaget varslades då, men nedläggningen av Superbilligt påverkade inte de varslade ytterligare.

“Det skulle kunna bli ett nytt varumärke med fokus på hållbarhet, men det finns också en del intressanta tankar om hur blockchain kan användas för att uppvisa transparens i alla leverantörsled”, sa YDB:s vd Dinesh Nayar, då.

Men det blir ingen nystart inom YDB utan istället har samtliga varslade nu fått lämna bolaget.

"Vi har arbetat hårt för att säkra rätt form av långsiktig finansiering för det vi med YDB vill ta sikte på. Det har varit ett intensivt arbete med långtgående samtal, men alla entreprenörer som jobbat med funding (finansiering, reds. anm.) vet att inget är klart förrän det är klart", säger Dinesh Nayar.

De senaste månaderna har alltså varit en jakt på kapital.

"Denna gång kom vi inte i mål till den deadline vi hade trots ett febrilt arbete in i det sista. Självklart är vi besvikna men samtidigt är detta en del av den verklighet vi som entreprenörer lever i", säger Dinesh Nayar. 

Han är ledsen över alla de anställda som nu står utan jobb, och hoppas att de kan skapa något nytt tillsammans i framtiden. 

"Det är mycket tråkigt. En liten tröst för egen del är att YDB samlat några av de mest kompetenta personerna i branschen och som därmed är väl uppvaktade av andra bolag. Vi önskar dem lycka till och tack för ett grymt bra engagemang och arbete”.

Nytt kapitel

I samband med att Fyndiq och Superbilligt delades upp i två bolag blev Dinesh Nayar vd i det nya bolaget YDB. Det operativa ansvaret i Fyndiq lades samtidigt på medgrundaren Fredrik Norberg.

För Dinesh Nayar väntar nu ett nytt kapitel enligt honom själv. Han är fortfarande storägare i Fyndiq och sitter i styrelsen, men har lämnat det operativa bakom sig. 

"Som entreprenör är det här början på ett nytt kapitel i mitt liv. Sen vad det innebär, det får gå lite tid först", säger han.

Tanken med YDB var att skapa ett koncept där lågprisvaror och hållbar konsumtion kunde kombineras. Det konceptet tror han fortfarande på och tanken på att genomföra något liknande i framtiden är inte uteslutet.

"Om man tittar på all data eller makrotrender. Så tror jag att man kan göra något disruptivt på global skala. Den problemställning som vi tror oss kunna lösa. Den tror vi på fortfarande på. Om vi hittar en ny form på det när allting har lagt sig, då får vi se vilken form det tar", säger Dinesh Nayar. 

Läs mer