Malmös satsning på digitala lås blev ett fiasko

Glue Assa Abloy digitala lås
Malmös satsning på digitala lås blev ett fiasko

Foto: Istockphoto

Caroline Englund

Reporter

Malmö stad satsade 1 miljon kronor på digitala lås i hemtjänsten. Men låsen var kopplade till gammal teknik och kan inte användas.

Den digitala låsbranschen växer så det knakar – både hos stora jättar som Assa Abloy, som förra året såg de digitala låsen som sin snabbast växande affär, men också hos mindre nya aktörer som Glue och Parakey.

Enligt bolagen som säljer låsen öppnar de en lång rad möjligheter. Du kan få e-handels leveranser innanför dörren när du inte är hemma, släppa in städhjälp eller hantverkare från distans och du kan hålla koll på när dina barn kommer hem från skolan. Även hemtjänsten har lyfts fram som ett användningsområde med potential.

Malmö stad hoppade på tåget redan 2015. Tanken med de nya låsen var att personalen skulle slippa nycklar och kunna öppna dörrarna hos sjuka och äldre med hjälp av sina mobiltelefoner, skriver TT.

Problemet var bara att den inköpta programvaran byggde på ett operativsystem som ingen mobiltillverkare vill använda – och som dessutom går i graven i år.

Malmö stad har beställt 800 digitala lås och monterat 400. Men trots att låsen nu är oanvändbara har politikerna inte gett upp.

“Går tidsplanen rätt så har vi ett nytt avtal till sommaren eller början av hösten. Sedan kan vi börja med att implementera i full skala. Det tar 12–18 månader att få ut ungefär 7 000 lås, säger Åke Härstedt”, enhetschef, till Sydsvenska Dagbladet.

Satsningen har hittills kostat 1 miljon kronor. 

Läs fler artiklar
LÄS MER