Sök

Konkurrenternas prisdump pressar Min Doktor – "Raka motsatsen till hållbart”

Min doktorKryHälsa

Jonas Vig, vd på Min Doktor. Foto: Janerik Henriksson/TT.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Krys nya drag riskerar att slå hårt mot konkurrenterna.
"Det vore olyckligt för svenska folket om man väljer vårdgivare utifrån priset, och extremt ojämlikt", säger Jonas Vig, vd på Min Doktor.


Under förra veckan meddelade nätläkaren Kry att de flyttar till Region Sörmland. Beskedet kom kort efter beskedet att regionen inför nya patientavgifter. Kortfattat innebär förändringen att det blir billigare att vända sig till Kry.

Samtidigt bestämde sig Kry för att införa avgiftsfria sjuksköterskor i sin tjänst. Det innebär att landstingen, som uttryckt oro över utvecklingen, kan få ta en större del av notan i framtiden (mer om det här).

Förändringarna innebär samtidigt att konkurrenten Doktor.se , som köpte en vårdcentral i Sörmland förra året, inte längre kan erbjuda avgiftsfria besök. Därmed konkurrerar de nu på samma villkor som Kry.

Den tredje dominerande digitala aktören, Min Doktor, står däremot kvar i en annan ringhörna. Rättare sagt i Region Jönköpings ringhörna. Här fortfarande kostar 250 kronor. 

Den här förändringen talar onekligen inte till Min Doktors fördel. 

Jonas Vig, vd på Min Doktor, ger inget rakt svar på huruvida det kan bli aktuellt att följa Kry till Sörmland. 

Att nätläkaren är missnöjd med situationen går däremot inte att ta miste på. Jonas Vig konstaterar att konkurrensen som uppstått mellan landstingen både är ohållbar och ojämlik. 

”Vi tycker att det borde vara en självklarhet att man inte ska behöva konkurrera genom att hoppa mellan olika landsting. Det känns som raka motsatsen till hållbart”

Min Doktor vill att förutsättningarna, i det här fallet patientavgifterna, ska vara lika för nätläkarna oavsett varifrån de verkar. Jonas Vig ifrågasätter snarare politikernas och landstingens ageranden, eller kanske snarare brist på agerande, än konkurrenternas drag.

”Vi är inte kritiska mot deras affärsmässiga beslut. Däremot tycker vi det är märkligt att det inte finns en harmoniserad patientavgift, det är snarare det vi är kritiska mot”, säger Jonas Vig.

Hur kommer ni förhålla er till det här?

”Det får vi se. Vi stressar inte åt det ena eller andra hållet”.

Min Doktor öppnar samtidigt upp för att införa digitala sjuksköterskor i sin tjänst, alltså samma drag som Kry precis lanserade. Enligt Jonas Vig är det inte kopplat till planer på ett intåg i Sörmland utan en del av en pågående större strategi där man även startar fysiska kliniker. 

Jonas Vig uppger att Min Doktor för dialoger med flera landsting, Sörmland inräknade, för att hitta bäst förutsättningar.

Det går inte att utesluta att ni kanske flyttar till Sörmland om konkurrensen inte jämnas ut? 

”Vi vill ju verka i en kontext som tillåter en schyst konkurrens. Vi tycker att det är jättemärkligt att bolag ska tvingas till den här typen av regionhoppning”.

Jonas Vig säger vidare att han i slutändan tror att det är vårdupplevelsen som avgör, snarare än priset, när patienten väljer vård.

”Jag hoppas åtminstone att vi ser den utvecklingen. Det vore olyckligt för svenska folket om man väljer vårdgivare utifrån priset, och extremt ojämlikt". 

Asghar Farahani är chef för hälsoval i Sörmland. Vi frågade honom om fler nätläkare är på väg in i systemet. 

"Det finns ett antal mindre och stora som intresserar av etablering i Sörmland", säger Asghar Farahani. 

Den mindre nätläkaren Medicoo, som är anslutna till samma region som Min Doktor, meddelar i sin tur att de följer utvecklingen och "tänker agera därefter". 

"Det vi skulle vilja se från politiskt håll är att det blir neutralt ur konkurrenssynpunkt mellan landstingen och då gäller det inte bara patientavgiften utan även landstingsersättningen. Det är den utvecklingen vi följer", säger presschefen Camilla Arneving.

Läs mer