Live Nation efterlyser skarpare regler: "Fansen drabbas"

Live nation e-handel Event
Live Nation efterlyser skarpare regler: "Fansen drabbas"

Kristofer Åkesson, marknads- och kommunikationschef på Live Nation, efterlyser skarpare regler mot andrahand-sajter. Foto: Pressbild/Istockphoto

Caroline Englund

Reporter

Evenemangsarrangören Live Nation efterlyser skarpare regler kring marknadsföring av andrahandsbiljetter.

Anmälningarna mot bolag som säljer evenemangsbiljetter i andra hand på nätet rasar in till Konsumentverket, visar Breakits kartläggning. 

För Live Nation, som är Sveriges största arrangör av konserter och evenemang, är andrahandsförsäljning av biljetter ett välkänt fenomen.

“I vår värld är det här ingen ny problematik. Det har pågått i decennier. Men i takt med den tekniska utveckling ändras metoderna och vi ser att det blir fler och fler aktörer på marknaden”, säger Kristofer Åkesson som är marknads- och kommunikationschef på Live Nation till Breakit.

Han har sett flera exempel på fans som blivit utan biljetter, inte kommit in på arenor eller som har betalat kraftigt överpris.

“Fansen blir drabbade”, säger han.

Live Nation har de senaste åren haft flera möten med representanter från regeringen. Där har man bland annat diskuterat om det går att lagstifta mot andrahandsförsäljning av biljetter.

“I Norge och Danmark är det förbjudet att sälja biljetter i andra hand i kommersiellt syfte men inte i Sverige. Samtidigt är det svårt oavsett lagstiftning. Om man förbjuder det lägger bolagen servrarna i andra länder. Så länge efterfrågan på biljetter är större än tillgången kommer det alltid finnas en andrahandsmarknad”

Vad önskar ni från regeringens sida då?

“Jag tror vi behöver ha en diskussion om lagstiftning och titta på hur det fungerar i Norge och Danmark. Men framförallt krävs skarpare regler kring marknadsföringen så att det inte ska finnas något tvivel om att biljetterna säljs i andra hand och vad det innebär.”

Live Nation Sverige är ett dotterbolag till det amerikanska bolaget Live Nation Entertainment som äger biljettåterförsäljaren Ticketmaster. Ticketmaster driver i sin tur andrahandssajten Ticketsnow. De drev också numera nedlagda Seatwave som var en marknadsplats för att köpa och sälja biljetter i andra hand. 

Men enligt Kristofer Åkesson är Ticketsnow inte aktuellt i Sverige eftersom det enbart vänder sig till den amerikanska marknaden. Seatwave var, likt Blocket, en säker marknadsplats för fans som ville köpa- och sälja biljetter till varandra i andra hand. 

Live Nation erbjuder själva så kallade platinumbiljetter till sina evenemang. Vad innebär det?

"Platinumbiljetter är ett begränsat biljettalternativ för den som vill försäkra sig om de mest eftertraktade biljetterna som finns tillgängliga just nu – detta biljettalternativ har en dynamisk prissättning baserat på efterfrågan på ett begränsat antal biljetter. Det är alltså ett tryggt och säkert förstahandsbiljettalternativ direkt från arrangören."

Läs fler artiklar
LÄS MER