Soundclouds nya drag – flyttar till ökänt skatteparadis i Karibien

Soundclouds nya drag – flyttar till ökänt skatteparadis i Karibien

I detta hus på Cyamanöarna har tusentals internationella företag sina huvudkontor. I alla fall på pappret. Foto: Google Maps samt TT.

Erik Wisterberg

Reporter

Soundclouds nya moderbolag finns på Caymanöarna.

Soundcloud är ett bolag grundat av de två tidigare KTH-studenterna Alexander Ljung och Eric Wahlforss. Deras plattform för uppladdning av musik har blivit en av världens största, även om bolaget har haft det tufft rent finansiellt. 

Soundclouds grundare flyttade tidigt sin verksamhet till Berlin. Men nu har Soundcloud fått ett moderbolag på en betydligt mer exotisk plats.

"Soundclouds nya moderbolag, Soundcloud Holdings, är baserat i Caymanöarna, ett brittiskt territorium i Karibiska havet där varken privatpersoner eller företag betalar skatt", skriver Di Digital.

Informationen kommer från handlingar hos det brittiska bolagsverket.

Soundcloud har hittills inte gått med vinst. Men upplägget med ett moderbolag i ett skatteparadis innebär att ingen skatt dras på vinsten som uppstår om investerare säljer sina andelar i Soundcloud. Vinsten kan dock beskattas av respektive delägares hemland, men det är avhängigt att dessa länders skattemyndigheter får kännedom om transaktionen.

Sverige har exempelvis informationsutbytesavtal samt ett skatteavtal med Caymanöarna.

Soundclouds talesperson Sheri Ladner motiverar flytten till skatteparadiset med att det passar företaget, utan att gå in på några detaljer.

”Cayman Islands-bolaget valdes eftersom det erbjöd den mest flexibla holdingstrukturen givet vår hemvist i Storbritannien och vår finansieringsrunda i augusti 2017”, skriver hon i ett mejl till Di Digital.

Läs fler artiklar
LÄS MER