Sök

Finska ministern utmanar Anders Ygeman: Utbilda svenskarna i AI

Politik

Anders Ygeman är AI-utmanad av Finland. Foto: Istockphoto och TT.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Finland utmanar Sverige att gå en kurs i artificiell intelligens. På Twitter svarar Anders Ygeman, energi- och digitaliseringsminister att han gladeligen antar utmaningen.

Helsingfors universitet lanserade i fjol en nätkurs i artificiell intelligens, AI, ihop med teknikföretaget Reaktor. Nätkursen är gratis, öppen för alla och i Finland har över 60.000 personer anmält sig.

Nu vill Finlands näringsminister Mika Lintilä utmana svenskarna att gå kursen, skriver Yle. I samband med invigningen av ett nytt nationellt AI-center i Göteborg diskuterade han frågan med Sveriges energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman.

På Twitter skriver den svenska ministern att han gladeligen antar utmaningen.

“En bättre förståelse för AI kommer att vara till nytta för båda våra länder. I det här fallet innebär det att vi båda vinner”.

En utmaning inleddes även bland finska företag i samband med lanseringen, och hittills har 250 företag deltagit i kursen.

De som står bakom den är förstås nöjda med Mika Lintiläs blågula utmaning.

“Det är superspännande för oss. Vi vill jättegärna att människor i Sverige ska gå kursen. Vi är ju goda vänner med Sverige och det är roligt med en lite vänskapligare utmaning än ishockey, säger Janina Fagerlund som är koordinator och konceptdesigner för kursen.

Långt ifrån alla är nog positiva till den här utmaningen. Dit hör startupgrundaren Niklas Agevik som innan jul skrev en krönika där han varnade för AI. 

"Jag blir därför oroad när det höjs röster för att Sverige ska göra en storsatsning inom AI eller när det skrivs kolumner om vikten för industriföretag att anamma just AI", skrev han bland annat. 

Här kan du läsa texten.

Läs mer