Sök

Transportstyrelsen säger nej till digitaliserade registreringsskyltar

TransportTransportstyrelsen

Foto: Istockphotos.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Tänker inte satsa på smarta skyltar.

Intelligenta och digitala registreringsskyltar – inte något för framtiden. Så lyder rubriken när Transportstyrelsen presenterar slutsatserna av sin utredning om smarta registreringsskyltar.

Den här typen av lösningar skulle, utöver registreringsnummer, kunna dela värdefull information till andra trafikanter. Du skulle exempelvis kunna se om bilen framför dig rattas av någon som övningskör, eller i värsta fall till och med är stulen.

Fordonsindustrin genomgår för stunden stora förändringar där aktörer som Elon Musk har storslagna visioner med sitt Tesla, och svenska Volvo laddar för självkörande bilar på vägarna.       

I en allt med digitaliserad tid kan Transportstyrelsens diss av smarta skyltar därför te sig lite väl hård. Myndigheten förklarar att kalaset skulle kosta mer än det smakar, runt 18 till 77 miljarder kronor, beroende på utförande. Utöver kostnaden väcks frågor om den personliga integriteten.

Transportstyrelsen lyfter även den snabba utvecklingen som en anledning till att inte satsa på digitala registreringsskyltar.

”Många av de fördelar som har identifierats i studien kommer inom några få år att kunna lösas av fordonens egen teknik”, skriver myndigheten. 

Christofer Kärrdahl är verksamhetsutvecklare på Transportstyrelsen.

”Framtida, internetuppkopplade fordon skulle vid start kunna kontrollera statusen mot vägtrafikregistret och hindra att föraren kör iväg om något är oklart. Vi tror detta är något som kan bli verklighet inom ett fåtal år”,  säger Christofer Kärrdahl.

Läs mer