Spotify förvärvar podcastföretagen Gimlet Media och Anchor

Spotify Streaming podcast
Spotify förvärvar podcastföretagen Gimlet Media och Anchor

Daniel Ek, vd Spotify.

Finwire / Breakit

Uppges betala 1,8 miljarder.

Spotify bekräftar att man köper podcastföretaget Gimlet Media efter att spekulationer om affären cirkulerat i media tidigare i veckan. Man köper också Anchor som är en distributionsplattform för poddar.

"Dessa förvärv kommer på ett meningsfullt sätt påskynda vår väg mot att bli världens ledande ljudplattform", säger Spotifys medgrundare och vd Daniel Ek i ett pressmeddelande.

Spotify vill inte berätta några finansiella detaljer kring affärerna. Enligt tidigare uppgifter från Recode planerade dock Spotify att köpa Gimlet Media för mer än 200 miljoner dollar, över 1,8 miljarder svenska kronor.

Gimlet grundades 2014 och erbjuder populära podcasts som Reply All, Startup och The Nod. Bolaget har också ett samarbete med Spotify om att sända podcasten Crimetown på musiktjänstens plattform. 

På väg att bli ett innehållsbolag

Att Spotify nu köper upp ett innehållsbolag kommer kommer inte helt oväntat. Spotifys modell med strömmad musik innebär att en stor del av intäkterna idag äts upp av ersättningar till skivbolagen, som äger rättigheterna till musiken.

Att göra som till exempel Netflix och skapa mer eget innehåll är något som Spotify sedan en tid tillbaka har nosat på. Bland annat har bolaget börjat producera egen musik och på så sätt rundat skivbolagen. 

Poddbolaget Gimlet producerar egna podcast, vilket innebär att Spotify nu också äger eget podcastinnehåll.

Spotify släppte nyheten om uppköpen i samband med sin sista kvartalsrapport för 2018. Läs mer om rapporten här.

 

Läs fler artiklar
LÄS MER