Ardalan Shekarabi har fått nog – kallar spelbolagen till stormöte

Betting Kasino Politik
Ardalan Shekarabi har fått nog – kallar spelbolagen till stormöte

Ardalan Shekarabi, civilminister. Foto: TT/Istockphot

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

"Svenska folket är trötta på den ohämmade aggressiva marknadsföringen."

Breakit har under de senaste månaderna granskat spelbranschen hårt.  Vi har kunnat avslöja att licenserade spelbolag har låtit personer som spärrat sig för spel ändå har kunnat fortsätta spela. Dessutom har våra granskningar visat att det har gått att sätta in pengar på utländska spelsajter trots att detta inte ska gå.

Spelbolagen har dessutom fått kritik för att deras reklam fortfarande är för påträngande och aggressiv. Enligt den nya spellagen ska spelreklam vara måttfull. 

Nu har regeringen fått nog och civiliminister Ardalan Shekarabi kallar till sig samtliga 69 spelbolag med licens för ett möte.

"Jag tänker lyfta det jag tror svenska folket också tycker och det är att mängden spelreklam inte är hållbar och att vi menar allvar med den här lagstiftningen", säger Ardalan Shekarabi till Breakit.

"Jag kommer uppmana branschen till att ta tag i den här frågan och det handlar i första hand om självreglering."

Om det här mötet inte har någon effekt – vad händer då?

"Då öppnar jag upp för att ta till ytterligare tvingande åtgärder för att få ner volymen i spelreklamen," säger Shekarabi.

Vad skulle det kunna vara för åtgärder?  

"Det kan jag inte gå in i detalj på men det handlar om att ytterligare skärpa restriktionerna för marknadsföring." 

Mötet med ministern ska äga rum 14 februari och kommer förutom den aggressiva marknadsföringen också ta upp de överträdelser som bland annat Breakit har rapporterat om.

"Där har vi säkerställt att de tillsynsmyndigheter som finns har tillräckliga resurser för att genomföra den tillsyn de ska"

Redan imorgon samlas Branschorganisationen för Onlinespel, BOS, för ett möte.

"Vi välkomnar skarpa åtgärder, för just nu är det tyvärr omvända incitament," säger Gustaf Hoffstedt, generalsekreterare i BOS till SVT.

"Ju mer skötsam man är som spelbolag, desto mer marknadsandelar förlorar man."

Läs fler artiklar
LÄS MER