Sök

Tyskland kan köpa in sig i viktiga företag för att stoppa utländska ägare

EUPolitik

Peter Altmeier, ekonomiminister i Tyskland. Foto: TT

Direkt / Breakit

Direkt / Breakit

Oro för att kinesiska företag ska ta över.

Tysklands regering står beredd att köpa in sig i viktiga företag för att förhindra att landets näringsliv köps ut och tas över av utländska ägare.

Det framgår av Tysklands nya näringslivsstrategi fram till 2030, som presenterades av ekonomiminister Peter Altmaier under en presskonferens på tisdagen, rapporterar Reuters.

Enligt Peter Altmaier är risken annars stor att kinesiska bolag går in och tar över viktig sakkunskap och eroderar den konkurrenskraft som utgjort grundplåt för Tysklands välstånd.

För att bevara bolag av särskild väsentlighet för landets fortsatta ekonomiska konkurrenskraft föreslår rapporten att en investeringsfond upprättas.

"Det kan innebära att vi tar temporära ägarandelar i bolag - inte för att förstatliga dem och driva dem på lång sikt utan för att skydda nyckelteknologi från att säljas ut från landet", sa ekonomiministern.

Industrier såsom stål- och aluminium, kemikalier, maskintillverkning, medicin, försvar, grön teknik, flyg och 3D-utveckling nämndes. Bland särskilda bolag specificerades Thyssenkrupp, Siemens, Deutsche Bank och de tyska biltillverkarna.

Strategin presenteras mot bakgrund av att kinesiska investerare de senaste åren tagit allt större ägarskap i den europeiska industrin. En av Tysklands industriklenoder, robottillverkaren Kuka, köptes 2016 upp av kinesiska Midea.

Av rapporten framgår en för Tyskland oroväckande bild där basindustrierna knappt sett några nya bolag växa fram på många. Det är en konkurrensfråga som måste tas itu med, menar ekonomiministern.

"Storlek har betydelse", konstaterade Peter Altmaier.

Frågan aktualiserades så sent som i förra veckan, då både franska och tyska politiker reagerade starkt på uppgifter om att den planerade fusionen mellan tågjättarna Siemens och Alstom stött på patrull i EU. I rapporten föreslås reformer av lagstiftningen, för att Europa ska kunna konkurrera globalt.

"Med den här strategin kan vi gå från ett passivt observerande Tyskland mot en utveckling som redan är i full gång i Japan, USA och Kina. Med strategin kan vi återigen bli en kliva ut på arenan som nyskapare", sa Peter Altmaier.

"Det här är en fundamental och avgörande fråga för landets samhörighet och för hela det demokratiska systemet", fortsatte han.

För mer om det här ämnet – lyssna på vår podd om den kinesiska lagen som kan tvinga fram företagsspioner i Sverige.

Läs mer