Svenska Airbnb-uthyrare skippar skatten – men grannarna skvallrar

AirbnbBostad

Gamla stan i Stockholm är turisttätt på både gator och i lägenheter. Foto: Press och TT.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Var tjugonde lägenhet i Gamla stan hyrs ut på Airbnb, visar en granskning av P4 Stockholm.
Men långt ifrån alla betalar in moms som de ska.

Bor du i Gamla stan delar du troligen trapphus med människor från hela världen som är på tillfälligt besök i huvudstaden. Den turisttäta stadsdelen är området i Stockholm där den högsta koncentrationen av Airbnb-bostäder finns.

Så mycket som var tjugonde lägenhet i Gamla stan finns på bostadssajten, visar en granskning av P4 Stockholm. Många av dem hyrs ut permanent.

Brytpunkten är 112 dagar. Om en lägenhet hyrs ut fler dagar än så räknas det som hotellverksamhet och då är man skyldig att betala moms på inkomsten, enligt Skatteverkets regler. Av 204 bostäder i Stockholms stad som hyrs ut enligt principen “hotelliknande verksamhet” ligger var femte i Gamla stan.

Men många fuskar med momsen.

Högst 50 personer i hela landet betalar moms för uthyrning via Airbnb men bara i Stockholm finns som sagt över 200 som borde göra det.

“Om man hyr ut för mer än 50.000 kronor blir det kapitalbeskattning, och redan där är det många som inte förstår att de ska betala. Men att man också ska betala moms på uthyrningen är obegripligt för de flesta”, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, till P4.

Sedan 2016 har myndigheten kontrollerat ungefär 800 personer och fattat över 550 beslut om kapitalbeskattning på uthyrning. Grannar kan vara en bra källa till att upptäcka skatte- och momsfuskare.

“Vi får in mycket tips, exempelvis från grannar som irriterar sig på spring. Vi har en adress dit man kan mejla tips till oss”, säger Pia Blank Thörnroos.

Även flera studentlägenheter i Stockholm ligger ute på Airbnb – samtidigt som tusentals studenter letar efter ett boende. P4 har identifierat 35 studentbostäder på sajten under det senaste året. 

Det är inte tillåtet för studenter att hyra ut sin bostad förutom i andrahand, i minst fyra veckor, och till en annan student.

Läs mer