Samsung använder VR för att låta dig besöka ett läger för flyktingar

Samsung VR Gear VR
Samsung använder VR för att låta dig besöka ett läger för flyktingar

Elin Wallberg använder ett VR-headset. Foto: Pressbild/Börje Svensson

Jonas de Lange

Reporter

Med hjälp av teknik för virtuell verklighet vill Samsung och FN öka människors kunskap om syriska flyktningars livssituation.

I ett samarbete med FN-organisationen UNHCR och VR-produktionsbolaget Vrse visar Samsung upp hur livet ser ut i ett flyktningläger i Jordanien.

“Vi tycker att det är spännande att se de effekter virtual reality kan bidra med i form av lärande, empati och förståelse”, säger Elin Wallberg, ansvarig för social innovation och samhällsengagemang på Samsung.

I videon får man följa den tolvåriga syriska flickan Sidra genom hennes vardag i flyktninglägret Za'atari.

Jag besökte företagsmässan Sime där bolaget upp videon med sitt kommande VR-headset för mobilen, som har utvecklats tillsammans med Facebookägda Oculus. Efter att ha tittat på videon måste jag erkänna att det stundtals verkligen känns som att man är där.

Vid flera tillfällen försökte jag backa undan när människorna i filmen gick nära kameran och jag var tvungen att hålla tillbaka för att inte sparka till en fotboll som låg inom räckhåll i filmen.

“Det finns exempel som visar att en upplevelse i virtual reality kan vara motsvarande av en fysisk erfarenhet. Det här sättet att verkligen sätta en person i någon annans skor är något som inte går att göra på samma sätt i något annat medium”, säger Elin Wallberg.

VR-branschen är fortfarande i sin linda. De flesta högkvalitativa brillorna har inte kommit ut på marknaden än och mängden innehåll är fortfarande begränsad.

Enligt Elin Wallberg är det bara en procent av befolkningen som har testat ett vr-headset. Men nu går utvecklingen fort. Själv tror hon att fokuset på sikt kommer att flyttas från spel och underhållning till mer samhällsnyttiga funktioner och projekt.

“Det är svårt att säga hur stort det här blir. Men det finns mycket bra från till exempel utbildning och sjukvården. Vi har bara sätt början”, säger Elin Wallberg.

Läs fler artiklar
LÄS MER