Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Jon Olsson om flygandet: “Jag brinner verkligen för vår planet”

Jon Olsson om sitt miljösamvete. Foto: TT och Instagram.

Extremskidåkaren Jon Olsson låter sina 1,3 miljoner Youtube-prenumeranter följa hans lyxiga tillvaro med resor världen över.
Samtidigt säger stjärnan att han gärna skulle vara en klimatförespråkare.
"Om jag skulle börja snacka om de här frågorna i vloggen så finns det risk att det skulle slå tillbaka mot mig själv", säger Jon Olsson till Café.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

sara@breakit.se

Reporter

Den här artikeln är en återpublicering. Under sommaren publicerar vi några texter som vi tycker är värda att uppmärksamma igen på helgerna. Artikeln publicerades ursprungligen i februari 2019. 

Klimatfrågan har knappast varit mer i fokus hos allmänheten än just nu. Nästan varannan svensk oroas över klimatet, visade en opinionsundersökning från Sifo och Ica i somras.

Så hur står det till med medvetenheten hos våra influencers vars jobb är att påverka andra? I en krönika skriver Breakits Erik Wisterberg – efter att ha gått igenom en rad stjärnors konton – att de flyger som om det fanns hundra jordklot.

Frågan debatteras också just nu efter att det anonyma Instagram-kontot Aningslösa influencers börjat "hänga ut" sociala medier-stjärnor för deras många flygresor.

Den forne skidstjärnan och numera videobloggaren Jon Olsson bor tillsammans med sin fru Janni Olsson Delér i Monaco. De tjänar båda stora summor på att fronta olika varumärken i sina sociala kanaler.

Jon Olsson har 1 miljon följare på Instagram och över 1,3 miljoner på Youtube. Förra året kunde dessa följa honom på resor till bland annat Sri Lanka, Dubai, Japan, Chile, Mexiko och Marocko.

Men även Jon Olsson har ett hjärta som klappar för miljön, berättar han i en lång intervju med tidningen Café.

“Jag brinner verkligen för att vi ska ta hand om vår planet och skulle gärna vara en klimatförespråkare, men om jag skulle börja snacka om de här frågorna i vloggen så finns det risk att det skulle slå tillbaka mot mig själv. Så jag håller en låg profil, men jag försöker hela tiden vara så klimatvänlig det går, till exempel i val av material när vi syr upp C’est normal-kläderna” säger han.

Nyligen gjorde han ett klimattest på nätet. Resultatet var “jättebra”, enligt Jon Olsson själv, förutom på flygfronten där det var “riktigt illa”.

Jon Olsson erkänner att han på den fronten är en usel förebild.

“Vi försöker minimera flygningarna, faktum är att jag har dragit ned på resandet en hel del i år, men det går ju inte att vlogga från samma soffa hela året. Jag måste vara i rörelse för att det ska bli en vlogg. Har man en bil med stark motor så drar ju den en massa bensin, men det ser värre ut än vad det är, för jag åker sällan några längre sträckor med den”, säger han till Café.

Jon Olsson har ägt flera värstingbilar genom åren och varit med i den klassiska tävlingen Gumball 3000. I dag har han dock bara kvar sin extrema terrängbil, en Mercedes G 500. Nu är det istället snabba båtar som gäller.

“Jag har gått “all in” på speedboats och håller på att bygga min egen nu. Den blir klar i vår och kommer ha en maxhastighet på 100 knop”, säger Jon Olsson.

Det återstår att se om det blir några "längre sträckor" i den båten. 

Läs mer