Sök

Tayyab Shabab blev en symbol för kompetensutvisningarna – så lever han nu

PolitikKompetensutvisningar

Tayyab Shabab. Foto. Istock/Unsplash/Privat

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Stjärnkodaren Tayyab Shabab utvisades från Sverige för drygt ett år sedan: "Jag är i en mycket bättre position nu", säger han.

Programmeraren Tayyab Shabab blev under 2017 något av ett affischnamn för kompetensutvisningar i Sverige. 

Hans fall användes flitigt av både debattörer och politiker. 

Han var kodaren från Pakistan som kom till Sverige 2013 för att läsa en master på Linnéuniversitetet i Växjö, och som fick jobb som utvecklare redan innan han hade tagit sin examen.

2016 jobbade han på mobilutvecklaren Dynamo i Stockholm, men fick inte stanna i Sverige på grund av ett administrativt fel hos en före detta arbetsgivare. Det gällde missade pensionsinbetalningar – ett fel som hade rättats till i efterhand.

I augusti 2017 löd rubrikerna på nästan samtliga stora nyhetsmedier i Sverige: “Tayyab Shabab lämnar Sverige”.

Han hade då förlorat hoppet om att få stanna efter att fått avslag på sin ansökan från Migrationsdomstolen. 

Breakit träffade honom i hans hem den sommaren. 

”Det känns fruktansvärt, att efter åtta månaders väntan få det beskedet”, sade han då.

Sedan dess har mycket hänt när det kommer till kompetensutvisningar. Dels har Migrationsöverdomstolen genom två domar ändrat praxis  – arbetskraftsinvandrare ska inte längre utvisas på grund av bagatellartade misstag.

Dessutom har regeringen lovat nya regler på området, bland annat har man föreslagit ett särskilt visum för högkvalificerad arbetskraft. 

För Tayyab Shababs del kom dock de här förändringarna för sent.

“För min del hjälpte inte mediauppmärksamhet alls egentligen. Men däremot har jag vänner som fått förnyade visum. Så det har hjälpt andra”, säger han till Breakit på telefon från Berlin.

När Tayyab Shabab blev utvisad från Sverige fick han ett nytt jobb som programmerare i Berlin, och därmed också ett visum i Tyskland, som liksom Sverige har stor brist på just utvecklare.

Sedan snart 1,5 år bor han och hans fru i Friedrichshain i centrala Berlin.

“Jag är i en bra sits nu, egentligen skulle jag nog vilja säga att alla delar av mitt liv har blivit bättre sedan jag kom hit”, säger han.

Nu jobbar han som IT-konsult på Yara, ett internationellt bolag inom jordbruksindustrin som bland annat använder satellitdata för att hjälpa bönder och jordbrukare med olika beräkningar för odling.

I Tyskland har han fått ett så kallat “blue card”, eller ett EU-blåkort. Blåkort går även att ansöka om i Sverige, men det har inte fått något stort genomslag här.

“Tyskland har identifierat en rad yrken där det råder brist på kompetent personal. IT är ett av dem. På de här områdena har de försökt göra det lättare att få ett visum”.

“Mitt blue card ger mig mer fördelar än ett arbetsvisum, det innebär att jag kan jobba även i andra EU-länder om jag vill och ansöka om ett permanent uppehållstillstånd efter två år”, säger Tayyab Shabab.

I praktiken skulle han alltså kunna åka tillbaka till Stockholm och jobba igen. Men det är inte aktuellt.

“Berlin är en bra stad att bo i. Jag föredrar vädret här, det är lite varmare än i Sverige. Och rent generellt så tycker jag om att bo i en så stor, internationell och multikulturell stad som Berlin”, säger han.

En annan stor fördel är att hans fru Komal Tayyab även har fått jobb i Tyskland, vilket hon inte hade i Sverige. Nu har hon fått jobb i en Uniqlo-butik.

“Jag upplever att det är lite enklare att söka jobb på engelska här än i Sverige. Jag kommer åka tillbaka till Sverige och hälsa på mina kompisar, men vi har inga planer på att flytta tillbaka”, säger Tayyab Shabab.

 

Läs mer