Sök

KRÖNIKA: ERIK WISTERBERG

Jag har kartlagt Instagram-stjärnornas flygresor – och resultatet är faktiskt skrämmande

Erik Wisterberg är reporter på Breakit. Foto: Breakit samt skärmdumpar från insta-profilerna.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

De flyger som om det fanns 100 jordklot och får betalt för att peppra bilder från Dubai.
Breakits Erik Wisterberg kartlägger våra influencers besatthet av att resa.

De kallar sig själva för influencers. Vad det betyder? Att de – och andra – anser att de har makten att influera, alltså påverka, andra.

Vad vi ska köpa. Vad vi ska tycka. Och kanske framförallt vad vi ska drömma om medan våra oansenliga små liv flyter fram.

Man skulle kunna tro att våra största influencers är en spegel av samtiden.

Inget kunde vara mer fel.

Vi "vanlisar" vrider oss i klimatångest. Vi tittar på våra barn och oroar oss för hur en överhettad värld kommer att se ut. Vi funderar på om vi kan unna oss en enda flygresa i år, eller om vi ska ställa in den där årliga välsignelsen i form av en stunds avkoppling på en efterlängtad charterresa till solen.

Så vad gör våra största influencers? Hur använder de sin makt?

De allra flesta tycks vara besatta av att flyga så mycket som möjligt, så långt som möjligt och i att posta så många bilder av det som möjligt. Eller kanske är de inte alls besatta av själva resandet, utan av pengarna som aktörer inom rese- och flygindustrin betalar dem för att få dig och mig att drömma om exotiska resmål.

Exempelvis har i stort sett alla stora svenska Instagramprofiler tagit emot pengar för att åka till Dubai och sedan peppra ut bilder därifrån.

Som privatpersoner får de naturligtvis resa hur mycket de vill. Men som influencers har de faktiskt ett ansvar – vilket glädjande nog har börjat debatteras efter att det anonyma Instagramkontot "Aningslösa influencers" börjat häckla dem.

Var och en av dessa instastjärnor når hundratusentals, i vissa fall miljontals, människor. Många av följarna är unga, och ser upp till dessa profiler som halvgudar. 

De har en reell möjlighet att påverka attityder, beteenden och värderingar.

Så hur illa är det?

Jag bestämde mig för att göra en liten minikartläggning av några av de största svenska stjärnorna på Instagram. Resultatet visar en klick människor som framstår som klimatförnekare – eller som helt enkelt är för pengakåta för att bry sig om sitt ansvar.

Det är faktiskt skrämmande. 

Lisa Tellbe

22-åringen lever ett liv fjärran från uppväxten i Örebro. Hon började 2018 på Bali, och avverkade sedan resmål i en rasande takt.

Los Angeles, Mallorca, Turkiet, Cannes, Grekland, Kroatien, Marbella, Istanbul, Paris, Island, London, Grekland (igen), Kroatien, Maldiverna och Istanbul igen.

En hel del av dessa resor har hon fått pengar för.

Just nu är Lisa Tellbe i Dubai, vilket hon har fått betalt för från landets turistbyrå Visit Dubai.

Hon har själv tagit upp konsekvenserna av sitt intensiva flygande i ett köpt inlägg.

Spoiler: Det handlar inte om klimatet.

"Eftersom jag jämt reser och ofta till soliga platser behöver jag hålla min hud återfuktad – så jag packar alltid ned mina produkter från @EsteeLauder", skriver Lisa Tellbe på Instagram.

Isabella Löwengrip

Denna bloggdrottning användes av Centerpartiets Annie Lööf, som varit starkt emot den så kallade flygskatten, för att ragga väljare. Isabella flyger helst av allt till Marbella – för att gå på lyxspa. Det var så bra att att Isabella unnade sig den upplevelsen fyra gånger förra året.

"Marbella club är mitt happy place", skrev hon på Instagram under en 48-timmarsresa.

I samarbete med bland annat flygbolag, hotellkedjor och spa-anläggningar satte entreprenören Isabella Löwengrip något slags rekord i resor under 2018.

Året började med en trip till Moskva. Sedan följde Marbella, London, Italien, Madrid, Marbella, London, Paris, Cannes, St Tropez, Nice, Paris, Madrid, London, Milano, Paris, New York, Helsingfors, Verbier, Dubai, Marbella, New York och Schweiz.

Kenza Zouiten Subosic

Kenza, som just nu mest gör content kring sitt kommande barn, inledde 2018 med att åka till Thailand innan den till synes obligatoriska reklamresan till Dubai tog vid.

Därefter åkte Kenza bland annat till Los Angeles, Lissabon, Mykonos, Montenegro, Grekland och Valencia innan hon avslutade året på Maldiverna.

Angelica Blick

Hon har vunnit priser för sin roll som fashionista. Men på Instagram handlar bilderna nästan uteslutande om att Angelica iförd badkläder hänger på någon härlig strand.

Precis som sina kollegor har hon fått betalt för att posta bilder från sin resa till Dubai, men hon reste också till Marocko, Paris, USA, Australien, Italien, New York, Los Angeles, Grekland, Paris och Monaco i fjol.

Och killarna då?

Givetvis är det inte bara kvinnliga influencers som flyger som att det inte fanns någon morgondag. Men de kvinnliga profilerna har länge dominerat livsstilssegmentet på plattformar som Instagram.

Det saknas dock inte exempel på samma beteende hos de manliga influencerstjärnorna. Ett av de tydligaste är den forne skidstjärnan Jon Olsson.

I hans instaflöde syntes i fjol bland annat resor till Italien, Sri Lanka, Dubai (han fick självklart betalt), Japan, Chile, Mexiko och Marocko.

Ett "wake-up call"

Vi får se hur dessa profiler väljer att göra under 2019. I deras kommentarsfält syns redan kritiken mot deras flygande. 

Kanske kommer fler göra som Penny Parnevik, och försöka förändra sitt resande. 

"Det var ett ganska stort wake-up call för mig", säger hon i en intervju med Aftonbladet

Kanske kommer fler att vakna?

Läs mer