Stark börsstart för svenska undervattensdraken Minesto

Minesto Vågenergi
Stark börsstart för svenska undervattensdraken Minesto

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Miljöteknikföretaget Minesto trotsar det allt tuffare börsklimatet för techbolag.

På måndagsmorgonen startade handeln i Minesto på Stockholmsbörsens First North-lista. Noteringspriset sattes till 5,60 kronor och aktien handlades direkt upp med dryga 15 procent.

"Det är en start som vi absolut kan vara nöjda med", säger Minestos vd Anders Jansson.

Göteborgsbaserade Minesto är ursprungligen en avknoppning från försvarskoncernen Saab i Linköping. Tekniken som bolaget tagit fram gör det möjligt att utvinna el från tidvatten och havsströmmar via ett kraftverk som förankras på havsbotten. Kraftverket har formen av en drake som sköljs runt av strömmarna och genererar el.

I samband med noteringen på First North får Minesto 2500 nya aktieägare och tar in 145 miljoner kronor via en nyemission.

Redan i maj fick bolaget dessutom 122 miljoner kronor i EU-bidrag så inräknat den befintliga kassan har Minesto nu närmare 300 miljoner i kapital.

"Vi är fullfinansierade och med de här pengarna ska vi ta oss till ett positivt kassaflöde. Under 2017 kommer vi ha en färdig produkt att sälja till marknaden", säger Anders Jansson.

Det innebär att bolaget är fullfinansierat och har därmed säkerställt att man kan fullt ut kan kommersiella sin undervattensdrake som går under namnet Deep Green.

Läs fler artiklar
LÄS MER