Varning - nu har investerarna drabbats av stora techfrossan

Hello Fresh Square
Varning - nu har investerarna drabbats av stora techfrossan

FOTO: TT/AP

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Tre stora noteringar dras tillbaka och Klarna-konkurrenten Square tvingas till kraftig rabatt för att släppas in på börsen.

I årAtal har det talats om att den uppumpade techbubblan är på väg att spricka - men ingenting har hänt.

Men de senaste dagarna har en rad oroande signaler kommit slag i slag. Trots att börsen i övrigt är stark tycks allt fler investerare överge techsegmentet.

  • I fredags kom uppgifter om att matkasse-jätten Hello Fresh ställer in börsnoteringen i Frankfurt. Orsak: intresset från investerarna är för lågt.
     
  • Samma dag aviserade betaltjänsten Square sina villkor inför börsnoteringen i New York. Priset var över 20 procent lägre jämfört med den senaste finansieringsrundan som gjordes utanför börsen. Signalen är tydlig: Square tvingas rabattera sitt erbjudande för att bli insläppt på börsen.
     
  • I Paris har både musiktjänsten Deezer och smartkort-tillverkaren Oberthur lagt sina börsnoteringar på is på grund av, som det heter, ”ogynsamma marknadsvillkor”. I klartext - ingen vill betala det priset som de nuvarande ägarna kräver för aktien.
     

Under måndagsmorgonen rasade Hello Freshs storägare Rocket Internet på Frankfurt-börsen efter beskedet om den framskjutna börsnoteringen. 

I en intervju på Breakit i fredags beskrev den välmeriterade investmentbankiren Per Roman marknadsklimatet som ”svalare” och talade om att ”bubbelhysterin är borta”. Men frågan är om vi kommer att få sen en mjuklandning, som Per Roman bland annat förutspår, eller en riktig krasch?

Särskilt utsatta är snabbväxande techbolag utan några egentliga intäkter men med kapitalbehov. I denna grupp återfinns bland annat svenska telefonboksappen Truecaller och ljudtjänsten Soundcloud. Båda bolagen har det gemensamt att de än så länge inte har bevisat sig ha en hållbar affärsmodell.

Läs fler artiklar
LÄS MER