Sök

Efter turbulensen – H&M-bossen ökar i Fyndiq

Karl-Johan Perssons bolag investerar i Fyndiq. Foto: Breakit samt TT.

Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

Men framtiden för den tidigare Wish-klonen tycks vara mer osäker.

Fyndiq, en marknadsplats för billiga prylar på nätet, får en förändrad ägarbild. Detta efter att två av bolagets ägare – H&M-bossen Karl-Johan Perssons investeringsbolag Philian samt Bisslinge, kontrollerat av Sam Bonnier med familj – konverterar lån på 35 miljoner kronor till aktier. 

"Våra största ägare har en stark tro på den plan som vi har presenterat. Det känns jäkligt bra att ha så starka och långsiktiga ägare", säger Fredrik Norberg, vd och medgrundare av Fyndiq till Breakit.

Transaktionen värderar enligt Fredrik Norberg bolaget till drygt 320 miljoner kronor. De båda storägarna kontrollerar nu omkring 40 procent av Fyndiq.

Turerna kring Fyndiq, ofta kallat "nätets Ullared", var både många och dramatiska under slutet av förra året. Företaget delades i två delar, Fyndiq samt Wish-klonen "Superbilligt" som knoppades av i bolaget YDB technologies.

Det senare varslade i december alla anställda, och aviserade sedan en helomvändning mot mer hållbar konsumtion.

Samtidigt rustar sig Fyndiq för en försäljning, något som enligt Breakits källor kan bli klurigt med tanke på Amazons eventuella intåg i Sverige.

Fredrik Norberg vill inte berätta några detaljer om varken försäljningsprocessen eller bolagets plan framåt. Hans budskap är dock att den tuffa tiden ska vara över.

"Vi har stöpt om bolaget och går mot en fin lönsam tillväxt", säger Fredrik Norberg och fortsätter:

"Nu står vi på egna ben, för första gången på tio år. Det är lite som ett barn som har lärt sig att gå sent. Det är en härlig känsla", säger Fredrik Norberg.

YDB technologies vd Dinesh Nayar sade i slutet av förra året att han söker ny finansiering, sannolikt för att rädda bolaget från att behöva göra verklighet av storvarslet. Han satte då en deadline till sista januari, vilket är på torsdag.

Dinesh Nayar vill dock i nuläget inte svara på några frågor kring hur det går med försöken att få in pengar.

"Inga kommentarer", skriver han i ett sms till Breakit.

Läs mer