Sök

Beyond Atlas vill bädda för liv i rymden – crowdfundar med Christer Fuglesang

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Ett nytt svenskt projekt crowdfundar för att utforska rymden.
”Det finns ett rymdintresserade i alla delar av samhället", säger Warp Space Program grundare Mathias Sundin.

Svenska Warp Space Program (SWP) beskriver sig som ett globalt community som ska finansiera resor till rymden. 

Communityt är en del av stiftelsen Warp Institute som leds av Liberalernas nyss avhoppade riksdagsledamot Mathias Sundin.

”Vi var några stycken som tyckte att utvecklingen gick för långsamt. Stiftelsens ödmjuka mål är att få framtiden att komma snabbare”, berättar Mathias Sundin. 

Nu har Warp Space Program börjat engagera sig i sitt första projekt, Beyond Atlas, som ska skicka den första privata farkosten till en asteroid redan nästa år. 

Målet är att hjälpa Beyond Atlas att samla in 15 miljoner kronor genom crowdfunding. Bland projektets rådgivare hittar vi bland annat astronauten Christer Fuglesang som blev förste svensk i rymden 2006. 

Beyond Atlas behöver 30 miljoner kronor och hälften av kapitalet är redan säkrat genom grundaren Per-Erik Atterwall, som inspirerats av Elon Musks bravader med Space X.

Den aktuella asteroiden, som ska få besök, heter 2016HO3 men är mer känd som jordens mini-måne. Mathias Sundin förklarar att mini-månen ligger relativt nära jorden och att det kommer att ta runt ett år för farkosten att nå dit. Där kommer den att fotografera och scanna för att få en bättre uppfattning av förutsättningarna.

Det långsiktiga målet är att bidra till att människor ska kunna bo och leva i rymden i framtiden.

Mathias Sundin ser positivt på förutsättningarna att få in pengarna.

”Det finns rymdintresserade i alla delar av samhället och vi har sett en stor tillströmning av volontärer som vill hjälpa till”.

De som investerar ska få del av exklusiva uppdateringar från farkosten, och få sitt namn uppskrivet och utskickat i rymden.

Läs mer