Dagmar satte foten på fel ställe i Zalandos nya lager: "Jag for iväg 50 meter"

Zalando Mode Kläder
Dagmar satte foten på fel ställe i Zalandos nya lager: "Jag for iväg 50 meter"

Dagmar Fornes blev ivägskickad av ett automatiskt rullband. Foto: Tobias Blixt samt pressbild från Zalando.

Tobias Blixt

Reporter

Plötsligt "försvann" en av journalisterna på Zalandos pressvisning.
Dagmar Forne trampade, bokstavligt talat, i klaveret – och stal showen.

Det moderna lagret i Brunna utanför Stockholm har varit under utveckling länge. Men idag bjöd e-handelsjätten, med Kinnevik som största ägare, in journalister för en rundtur i samband med den officiella öppningen av anläggningen.

De flesta var nyfikna på automatiseringen, i det så kallade robotlagret.

Rundturens stora snackis blev dock inte de små robotarna som hämtar hyllor eller den moderna sorteringsstationen. Uppmärksamheten snoddes av en mer oväntad händelse.

När gruppen skulle kliva över ett av de löpande banden försvann plötsligt en av journalisterna – hon hade missat att bron vi gick på låg öppen precis där bandet rullade förbi.

Plötsligt drogs journalisten iväg innan någon hann reagera.

"Jag klev rätt på det, och for 50 meter till närmaste rutschkana där man kunde hoppa av", sade Dagmar Forne när Breakits reporter bad om en kommentar efteråt.

Som tur är gick allt bra och Dagmar Forne delar med sig av sin upplevelse i en kort intervju som ni kan se på Breakits Instagram-konto.

"Såna där rullband är mjuka och fina, så att det gjorde inte ont att trilla på. Men man blir ju förvånad", säger hon i videon. 

Där kan ni också följa resten av vårt besök bakom kulisserna hos Zalando. Tyvärr möttes vi av ett fotoförbud när rundturen väl började, men vi lyckades ändå ta några bilder från de områden där vi tilläts fotografera.

Ska halvera leveranstiden i Norden

Anläggningen är Zalandos första i Norden. Målet är att kunna halvera leveranstiden på den nordiska marknaden, förutsatt att produkten finns i just det lagret.  Volymmässigt hanterar anläggningen 65 procent av den nordiska marknaden.

Med hjälp av automatisering ska Zalando öka produktiviteten, samtidigt som mängden repetitiva uppgifter minskar för de anställda. Totalt ska cirka 500 personer ska arbeta i anläggningen.

Robotarna klarar inte allt, än så länge.

“Vi måste komma ihåg att vi hanterar många olika sorters paket, alla med olika storlekar. Det är helt enkelt inte möjligt att hantera detta med bara robotar ännu”, säger Nordenchefen Kenneth Melchior.

Exakt hur mycket som har investerats i lagret vill Zalando inte gå ut med. Kenneth Melchior uppger dock för Breakit att det för sig om mindre än 50 miljoner euro, det vill säga en halv miljard kronor.

Läs fler artiklar
LÄS MER