Därför vill alla flytta till Stockholm – välkommen tillbaka, Stenbeck

Krönika
Därför vill alla flytta till Stockholm – välkommen tillbaka, Stenbeck

Viggo Cavling

Krönikör

Cristina Stenbeck flyttar tillbaka till Stockholm och Viggo Cavling kan förstå varför.

I dag läser jag i Dagens Industri att Cristina Stenbeck nu har köpt en lägenhet i Stockholm. Det har ju sedan en längre tid tillbaka varit känt att hon varit på väg att flytta hit och jag förstår verkligen att hon nu gör slag i saken.

Att Stockholm är en helt unik miljö blev extra uppenbart för mig förra veckan då jag var i New York. Världens coolaste stad har de mest välsmakande krogarna, de coolaste husen, de hippaste butikerna, de trendigaste kaféerna och den snyggaste skylinen. Men att jobba i New York är ett helvete. Vart du än är så är du fel. Och när du ska ta dig till rätt ställe så fastnar du en taxi eller så tar du tuben och då funkar inte din telefon. Det är helt sjukt, men mobilen funkar fortfarande inte i tunnelbanan.

Det går att cykla men det är livsfarligt på riktigt. 

I New York kan du om du anstänger dig hinna med tre möten på en dag. I Stockholm kan du utan problem hinna med dubbelt så många möten. Och när du går mellan dessa hinner du att hälsa på ytterliga några människor och boka ytterligare. I varje möte blir det två ytterligare. Det är SJUKT effektivt och lustfyllt. Att gå på Birger Jarlsgatan i Stockholm och få en bykänsla är VÄRLDSUNIKT.

Men det finns fler anledningar att flytta till Stockholm. Så här sa e-handlaren Sara Wimmercranz när jag intervjuade henne för en stor artikel om Stockholm som startupscen för någon vecka sedan:

"Jag tycker att Stockholm och Sverige är en bra plats för startups för vi har det sociala skyddsnätet. Även om ditt bolag går i konkurs behöver du och din familj inte bo på gatan. Utbildning och dagis är för alla, vilket betyder att alla får en chans. Folk utifrån blir chockade när jag berättar det. 'In Sweden you live, in the states we survive'. Jag tror att vårt skyddsnät gör att folk blir kreativa och vågar misslyckas. Jag är född i södra Småland, det är en bra miljö. Det sitter folks DNA att lösa problem och skratta när de gör det. Så är det i Älmhult."

Sara har en bakgrund i Lensways ledningsgrupp och är i dag medgrundare och delägare i Footway, Nordens största e-handlare inom skor. Även verksam i Springfield Project som stöttar startups i en tidig fas med kapital och kunnande.

Nu tror jag inte att Cristina Stenbeck behöver vårt sociala skyddsnät, men hon förstår att det är lättare att rekrytera bra människor om det finns ett. Och att miljön som våra barn ska växa upp i blir bättre om det finns ett.

Om vi bortser från att det är mörkt på vintern så tror jag inte att det finns en bättre plats än Stockholm att leva i. Så välkommen hit, Cristina!

Läs fler artiklar
LÄS MER