Krönika Stefan Lundell

Skvallret om Mats Qvibergs nya älskling är sant – jag är (typ) säker

Skvallret om Mats Qvibergs nya älskling är sant – jag är (typ) säker

Mats Qviberg och Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Ibland lönar det sig inte att vara schysst, konstaterar Stefan Lundell cyniskt.

Ni som till äventyrs läser denna spalt regelbundet vet att jag hyser ett lätt osunt intresse för skvaller. Det behöver inte nödvändigtvis handla om vem som gjort slut med vem. Nej, faktum är att min puls slår betydligt snabbare de gånger jag lyckas ramla över skvaller om företag och konkreta affärstransaktioner.

Inte konstigt att mitt hjärta började slå häftigt när jag i veckan lyssnade på Sveriges bästa aktiepodd – Börspodden. Där levererade John Skogman högoktanigt skvaller om två miljardbolag på Stockholmsbörsen. Visserligen med brasklappen att “det fortfarande bara är andrahandsinformation” men att “källorna är trovärdiga”.

Informationen (eller skvallret?) handlade om finansmannen Mats Qvibergs två nya älsklingsföretag, Leo vegas och Catena media. Qviberg har på kort tid blivit storägare i båda bolagen men nu verkar han gått på en rejäl mina – i alla fall kortsiktigt.

Skogman hade nämligen snappat upp att det förekommit så kallad analytikermassage i både Leo vegas och Catena media den senaste tiden. Analytikermassage, som är förbjudet, är finansslang för att börsbolaget kontaktar utvalda analytiker och i förväg hintar om hur verksamheten går.

Skogman var som sagt tydlig med att han inte hade några hundraprocentigt säkra källor på att analytikermassagen faktiskt ägt rum. Men oavsett om det förekommit några olämpliga kontakter eller inte så känner jag mig rätt säker på att åtminstone Leo vegas kommer att leverera en svag kvartalsrapport i början av februari (det var uppgifter kring denna som skulle ha läckt ut vid den påstådda analytikermassagen).

Leo vegas är nämligen ett av de bolag som INTE gangstrat i samband med omregleringen av den svenska spelmarknaden. Det är så klart hedervärt men rent kommersiellt har det så här långt varit en dålig affär.

Konkurrenter till Leo vegas har medvetet eller omedvetet slarvat med att stänga av potentiella spelmissbrukare. Krasst innebär det att dessa aktörer vunnit marknadsandelar från Leo vegas och andra spelbolag som gjort rätt från början. Det finns fler exempel på hur konkurrenter till Leo vegas har rundat den nya svenska spellagstiftningen. Enligt en av mina källor är detta något som allvarligt oroar bland annat Leo vegas-gänget.

Så oavsett om det förekommit någon analytikermassage eller inte – stalltipset är en svag rapport från Leo vegas. Aktiemarknaden verkar redan ha avkunnat sin dom. Leo vegas-aktien är ned över 10 procent bara den senaste veckan.

Trevlig helg!

Veckans nyhet: Fundedbyme. Vår nyhetschef Jon Mauno Pettersson hatar när jag bränner av raka nyheter i den här spalten. Men jag framhärdar att det måste finnas lite hett material även här så därför breakar jag nu att Fundedbyme bara är veckor från en notering på Stockholmsbörsens handelsplats NGM. Det blir ingen nyemission utan aktien noteras bara rakt av. Värderingen hamnar på cirka 340 miljoner kronor. Inte illa med tanke på att intäkterna bara är typ en tiondel så stora.

Veckans Spotify-dödare: Hans Vestberg. Okej, detta är liiite långsökt men ändå högintressant. Den gamle Ericsson-chefen bossar ju numera på den amerikanska jätten Verizon. I dagarna aviserade Verizon att deras premium-kunder ska få GRATIS abonnemang på Apple Music. Erbjudandet är inte tidsbestämt och är potentiellt riktigt dåliga nyheter för Spotify. Det är svårt att konkurrera med gratis. För en mer utförlig analys – lyssna in min kollega Erik Wisterberg här!

Veckans genombrott: Stefan Lundell. Äntligen, äntligen har affärerna börjat rulla in. Men det behövs fler för att finansiera all journalistik vi producerar på Breakit dag ut och dag in. Så därför kommer här veckans vädjan – känner du någon (eller kanske du själv!) som borde ha ett kommersiellt samarbete med oss på Breakit? Maila mig på stefan@breakit.se – alla leads som leder till avslut belönas med finlunch tillsammans med mig!

Veckans skilda världar: Daniel Mühlbach och Hermann Haraldsson. Jag gillar verkligen Footway-grundaren Daniel Mühlback både som person och entreprenör. Men med det sagt har han onekligen en del att leva upp till på börsen. Footways värdering motsvarar i dagsläget till nästan tre gånger försäljningen. Herman Haraldsson, vd på konkurrenten Boozt, har nog lite svårt att fatta varför hans försäljning samtidigt värderas till knappt en gånger omsättningen. Livet och börsen är orättvis – men i långa loppet brukar det ändå jämna ut sig för de flesta.

Veckans PR-juniorer: Zalando. Förväntningarna var väl inte uppskruvade till några astronomiska nivåer men det var ändå med en viss förväntan vi skickade ut Tobias Blixt till Zalandos nya robotlager i Brunna, norr om Stockholm. Vi blev gruvligt besvikna. Ett pressmeddelande gick ut flera timmar innan pressträffen (visserligen utan några nyheter men ändå), på plats “bjöd” Zalando på ett år gammal information och det var fotoförbud på alla robotar – som pressträffen alltså skulle handla om. Gör om gör rätt, Zalando!

Veckans piggaste: Tobias Blixt. Trots att det alltså helt saknades nyheter på Zalandos pressträff så lyckades vår reporter Tobias Blixt ändå dra hem en av veckans stora snackisar i e-handelskretsar. En av de andra journalisterna på eventet försvann nämligen på ett rullband. Det är sant! Har du inte läst storyn gör det nu. Älskar citaten som huvudpersonen Dagmar Forne bjuder på och allt slutade lyckligtvis väl.

Veckans mail: Tommy Jacobson. Strax efter tio på onsdagskvällen fick jag veckans klart mest spännande mail. Det var finansmannen Tommy Jacobsson (storägare i Zound industries och Truecaller bland annat) som meddelade att han dryga 60 år gammal nu ska gå sin sista match i kampsport. Hans motståndare: Slaktaren. Den matchen vill jag inte missa.

Veckans bastubadare: Stefan Lundell. Vår andra nyhetschef, Johanna Ekström, konstaterade (precis innan det var dags att publicera denna text) att jag bara uppmärksammat en (1) enda kvinna i veckans krönika, som föll på ett rullband. Jag skäms och har inget försvar. Bättring nästa vecka!

Läs mer

Stina Ehrensvärds Yubico rusar mot miljarden – “Förverkligat drömmen”

Toppchefen Knut Frängsmyr lämnar Klarna – sitter på stort aktieinnehav

Bambuser var spekulant på Hero – som sedan Klarna köpte upp i stället

Läs fler artiklar
LÄS MER