Homii hjälper dig att hitta bostad - genom dina Facebook-vänner

QasaHemnetVeckans Break?

F.v. Grundarna Alex Sanchez, Mohamed Hamid och Ludvig Åkerman. Foto: Pressbild

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Här är en startup som vill hjälpa dina vänners vänner att fixa en lägenhet åt dig.

Varje helg presenterar vi ett nytt och oprövat bolag under avdelningen “Veckans Break?”. Den här veckan är det dags för Homii som lanserade sin nya bostadstjänst i veckan.

Mohamed Hamid, som har grundat bolaget tillsammans med Alex Sanchez och Ludvig Åkerman, kom på idén när han själv skulle söka sin första bostad i Stockholm.

“Jag kommer från Helsingborg och skulle börja på mitt första jobb i Stockholm. Men det var jättesvårt att hitta lägenhet. Det slutade med att jag fick sova på min kusins soffa i ett par månader”, säger han.

Han berättar att han även upplevde det motsatta problemet när han senare skulle hyra ut en lägenhet.

“Då fick jag säkert tusen mejlförfrågningar och var tvungen att sortera själv. Så jag försökte hitta folk på Facebook för att få en bild av vad de var för personer”, säger han.

Därför bestämde han sig för att göra en tjänst som utgår från idén om att man känner alla i världen genom sex steg (du känner någon som i sin tur känner någon som - och så vidare).

På tjänsten kopplar användarna sin bostadssökarprofil eller lägenhet till sitt Facebook-konto. Sedan sorteras utbudet efter hur många kompisled man är från de andra på sajten.

"Om din kompis kompis lägger upp en lägenhet på tjänsten kommer den att hamna högre upp i flödet än om det är en kompis kompis kompis, eller ännu längre ut", säger Mohamed Hamid.

Det är stor konkurrens om platsen som Sveriges främsta uthyrningssajt. Vi har tidigare skrivt om Hemnets förvärv av startupen Qasa. Dessutom tar Facebook en stor del av kakan med olika Facebook-grupper för folk som letar bostad eller någon att hyra ut till.

“På Facebook når man bara ut till kanske tio procent av alla sina vänner. Med vår tjänst effektiviseras det och man når ut till alla som letar bostad och har någon form av koppling till dig genom vänner”, säger Mohamed Hamid.

Homii vill även lösa problemet med att hitta bra hyresgäster och hyresvärdar.

“Det finns en oro kopplat till både att hyra ut och att hyra en lägenhet. Man har liksom inte koll på den andra personen som är involverad ofta. Har man gemensamma vänner ger det ofta trygghet och en extra hållhake”, säger Mohamed Hamid.

Men blir det inte ännu svårare för ressurssvaga människor att hitta lägenhet om välbeställda personer kan hitta varandra lättare med er tjänst?

“Jag tror inte det. För det första är de allra flesta av de som letar bostad i en mindre trygg ekonomisk situation. Det är ofta studenter som byter stad eller börjar på sitt första jobb. Dessutom behöver man inte känna så mycket folk själv egentligen. Det räcker med att dina vänner eller vänners vänner känner många”, säger Mohamed Hamid.

Som sagt - bolaget ger sig in på en marknad med hård konkurrens. Men Mohamed Hamid säger sig inte vara orolig för det.

“Vi startade ju det här för att vi inte tyckte att det som redan fanns var tillräckligt bra. Jag tror att många kommer att välja vår tjänst när de fattar hur det funkar”, säger han.

En av tjänstens fördelar är att den är helt gratis och reklamfri. Både för uthyrare och de som söker bostad. På Blocket måste man till exempel betala en mindre summa för att lägga upp en annons.

“Det är så vi vill ha det längre fram också. Nu fokuserar vi bara på att bygga upp en bra användarbas och ett bra utbud. Sedan kommer vi att tillsammans med användarna utvärdera deras behov och erbjuda olika tilläggstjänster längre fram”, säger Mohamed Hamid.

Läs mer