Sök

SD vill testa ansiktsigenkännning – på skolor i Malmö

ansiktsidentifikation

SD vill testa ansiktsigenkänning på skolor i Malmö. Foto: TT/Istockphoto

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Ska kolla närvaro – och upptäcka om obehöriga finns i lokalerna.

När Apple släppte sin Iphone X fick nog ansiktsigenkänning sitt stora genombrott hos allmänheten. Bara genom att titta på telefonen kan man låsa upp den utan att behöva ta av sig vantarna i vinterkylan för att läsa av ett fingeravtryck eller trycka en kod.

Men tekniken kan naturligtvis användas till så mycket mer än så. Nu vill Sverigedemokraterna i Malmö att tekniken ska testas i skolorna i Sveriges tredje största stad.            

Tanken är att det ska kunna avlasta lärarna så att de slipper lägga tid på att ta närvaro.    

Bakgrunden är ett test som genomförts på Anderstorpsskolan i Skellefteå. En uträkning på skolan hade visat att lärare la upp till 17.000 timmar per år på att ta närvaro på lektionerna.

Under en vecka satte man därför upp en kamera som kunde läsa av ansiktet på eleverna i klassrummet. När de hade registrerats lös en grön lampa. På det sättet kunde tid frigöras till undervisningen genom att läraren slapp ta upp närvaro.

Inför projektet i Skellefteå hade vissa av eleverna uttryckt oro över att registreras på det här sättet men efter testet så såg de flesta positivt på det.

“Om man skulle växla upp det här till en fullskalig modell så rekommenderar vi att man tar ett djupare samtal med till exempel Datainspektionen”, säger Fredrika Ling på Tieto som har utvecklat systemet till SVT.

Nu vill alltså Sverigedemokraterna att tekniken ska testas i skolorna i Malmö. Men inte bara för att ta upp närvaron utan även av säkerhetsskäl.

“Ansiktsigenkänning kan både användas till att registrera elevers närvaro men även för att säkerställa att inga obehöriga vistas i skolmiljön”, skriver de två fullmäktigeledamöterna i en motion till fullmäktige.

Läs mer