Därför kan storhetstiden snart vara förbi för Blocket-klonerna

Därför kan storhetstiden snart vara förbi för Blocket-klonerna

FOTO: Blocket

Breakit

Blocket och dess systerbolag runtom i världen får nu allt tuffare konkurrens från nya mobilappar. Det kan på sikt innebära ett hårt slag mot ägaren Schibsted, enligt nyhetssajten Breakits podcast.

Begagnat-sajten Blocket är en av de största svenska internetsuccéerna under de senaste tio åren. Bolaget ägs av Schibsted som har spridit konceptet till en rad länder - vilket har varit synnerligen lönsamt för mediekoncernen.

I senaste kvartalsrapporten flaggade dock Schibsted-ledningen för lägre tillväxt framöver i delar av affärsområdet classifieds - som utgörs av just begagnat-sajter.

I Breakits podcast, som publicerades på fredagen, pekar Stefan Lundell och Olle Aronsson ut apparna Wallapop och Letgo som utmanare på classifieds-marknaden.

"Blocket-klonernas ställning är väldigt stark på desktop, alltså när folk surfar på datorn, men desto svagare i mobilen där de här apparna nu tar marknadsandelar. Det märks inte minst i Frankrike som är en väldigt viktig marknad för Schibsted", säger Stefan Lundell.

Wallapop har bland annat det svenska riskkapitalbolaget Northzone som investerare, medan Letgo backas upp av den sydafrikanska mediejätten Naspers.

Lyssna på hela podcasten här.

 

Läs fler artiklar
LÄS MER