Miljonregn över Kognity från Klarna-grundarens Norrsken

Norrsken Foundation Kognity
Miljonregn över Kognity från Klarna-grundarens Norrsken

Karin Bjerde, affärsutvecklingschef på Kognity och Niklas Adalberth, grundare av Norrsken. Foto: Press.

Erik Wisterberg

Reporter

De vill frälsa världen med utbildning. Nu får Kognity in 40 miljoner kronor.

I våras gick Klarna-grundaren Niklas Adalberths stiftelse Norrsken in som delägare i Kognity. Det är ett edtech-bolag som skapar digitala, interaktiva läroböcker. 

Nu rapporterar Di Digital att bolaget tar in ytterligare 40 miljoner kronor i riskkapital, och den största delen kommer från Norrsken. Stiftelsen, som ska investera i entreprenörer som gör världen bättre, lockas av att Kognitys digitala läromedel kan ha en samhällsförbättrande effekt.

”En av vår tids största utmaningar är utbildning. Vi vet inte hur framtiden ser ut och därför kommer det vara avgörande att hitta effektiva sätt att ta till oss ny kunskap. Vi letar ständigt efter nya lösningar och tycker Kognity har ett fantastiskt team och en skalbar produkt som bygger på en stark affärsmodell. De är en förebild inom området”, säger Tove Larsson, investeringschef på Norrsken Foundation, till Di Digital.

Karin Bjerde, chef för strategisk affärsutveckling på Kognity, menar att bolaget kan spela en viktig roll i utvecklingsländer.

”Ytterligare en miljard elever ska utbildas fram 2030. Av dessa bor 850 miljoner i Sydostasien och Afrika söder om Sahara. För att möta denna efterfrågan skulle ytterligare en miljon lärare per år behöva utbildas, samtidigt som många lärare vill lämna sitt yrke. Det är svårt att skala. Ambitionen är att vår teknik ska stärka lärarens roll och förbättra inlärningsprocessen”, säger hon till Di Digital.

Läs mer

Stjärninvesterarens nya liv i Sydafrika – startat Grundarpoker, Draknästet och letar nya case

Klarna-grundaren satsar 15 miljoner – på digitala skolböcker

Techbolagen som betalar bäst lön – vi har kartlagt 225 heta företag i Sverige

Läs fler artiklar
LÄS MER