150 spänn för att klappa en katt – kafétrend har hittat till Stockholm

Fika Kaffe katter
150 spänn för att klappa en katt – kafétrend har hittat till Stockholm

Foto: Istockphoto.com

Tobias Blixt

Reporter

Fenomenet med djurkaféer har slutligen nått Stockholm och Sverige.

Ett nystartat kafé ska försöka locka stockholmare med en – för Sverige – ny affärsidé. Kortfattat går den ut på att fikasugna besökare ska betala extra för att få klappa och umgås med katter.

Kattkafét heter Java Whiskers och kommer att öppna upp i Stockholm under februari. Det rapporterar Vi i Vasastan.

“Vi vill göra något som är bra för katter och människor. Rent generellt mår människor bra av att vara nära djur. Här får man komma in till en liten oas och slappna av”, säger Jon Bäcklund till sajten.

För 150 kronor kommer max 20 besökare åt gången att kunna spendera en timme med kaféets katter, som kommer från Solgläntans katthem. Förhoppningarna är också att adoptioner av hemlösa katter ska kunna ske genom kaféet.

“All kontakt med katterna kommer att ske på deras villkor och det finns vistelseregler som man måste anpassa sig efter. Att mata dem kommer till exempel inte att vara tillåtet. Vi har regelbundna besök av en veterinär och kontakt med en etolog och djurhållningen utvärderas kontinuerligt”, säger Elina Thorsell, platschef på kaféet till Vi i Vasastan.

Kattkafér har blivit populära i många länder, bland annat i Japan där det går att besöka kaféer med både katter, hundar och fåglar. Men modellen har också kritiserats av djurrättsorganisationer som menar att det kan vara skadligt för djur att befinna sig i den miljön.

2017 fick exempelvis ugglekaféerna i Japan kritik av den japanska organisationen Animal rights center.

Läs fler artiklar
LÄS MER