Ny konkurs på Tessin – småsparares pengar riskerar gå upp i rök

Tessin

Jonas Björkman, vd och grundare av Tessin. Foto: Press

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Tessins småsparare har drabbats av en ännu ett tungt bakslag. Ett av bolagen som tagit in pengar via låneplattformen har begärts i konkurs.


Det är Albert Hansson finans och fastigheter som har ansökt om konkurs. Därmed står över 24 miljoner kronor av småsparares pengar på spel, skriver Di Digital.

Bolaget har tagit in 18,2 miljoner via Tessin, till ett projekt som marknadsfördes som “premiumbostäder i Storstockholm”.

Tessin är en crowdfundingplattform som låter vanliga privatpersoner investera i olika fastighetsprojekt som är i behov av kapital. Förra veckan kunde vi rapportera att Nordnets tidigare vd, Håkan Nyberg, fattar ordförandeklubban i bolaget.

Det här är låneplattformens andra stora bakslag. I maj 2018 gick fastighetsutvecklaren Axxonen Properties i konkurs. Vad som händer med de 198 investerare som har valt att satsa pengar på bolagets lyxlägenheter på Kungsholmen, är fortfarande oklart.

Enligt Di Digital har Tessin inte lyckats nå ansvariga på Albert Hansson finans och fastigheter för att få klarhet i situationen.

”Det som har hänt är så klart jättetråkigt. Men vi kan inte göra så mycket mer just nu, då vi inte har någon ytterligare insyn i bolaget. Eftersom vi inte fick någon information från bolaget på förhand försöker vi få det nu. Det här är dock en process som ska drivas direkt mellan parterna”, säger Jonas Björkman, grundare och vd för Tessin, till sajten.

Det konkursade fastighetsbolaget har tagit in pengarna genom att utfärda preferensaktier. Sedan ett och ett halvt år tillbaka har Tessin slutat att erbjuda den investeringsformen på plattformen då den anses för riskfylld.

Förutom de två konkurserna har även flera återbetalningar till långivare försenats från Tessin. I vissa fall har återbetalningarna försenats med nästan ett år enligt uppgifter till DI Digital. Totalt har 521 miljoner av de 1,27 miljarder kronor som investerare har satsat i projekt via Tessin betalats tillbaka.

”Den siffran är vi stolta över och har ökat bara sedan sommaren. Får vi in flera nya projekt på kort tid, ökar förstås andelen icke återbetalt kapital”, säger Jonas Björkman till DI Digital.

Läs mer