Taxify på väg till Sverige: "Ubers största utmanare i Europa"

Uber Taxify Taxi
Taxify på väg till Sverige: "Ubers största utmanare i Europa"

Taxifys grundare Markus och Martin Villig. Foto: Press

Johanna Ekström

Reporter

Andra gången gillt för brödernas taxiapp.

För två och ett halv år sedan kunde Breakit avslöja att den snabbväxande Uber-utmanaren Taxify, efter långt gångna planer, valde att dra tillbaka sin lansering i Sverige.

"Vi ser att det rör på sig snabbare i både Baltikum och i andra nordiska länder jämfört med Sverige", sade grundaren Martin Villig då.

Nu ser det ut som att bolaget återigen har tänkt om.

Enligt uppgifter till Breakit riktar Taxify just nu blicken mot en lansering i Sverige. Bolaget har även lagt ut en jobbannons nyligen där man söker en landschef i Sverige, med bas i Stockholm.

Enligt jobbannonsen söker taxibolaget en person som kan “se över logistiken i Sverige”. I arbetsuppgifterna ingår bland annat bedöma hur många förare som kommer att behövas samt att leda eventuell expansion till andra delar av landet.

"Ubers främsta utmanare i Europa"

Förra året passerade Taxify en miljardvärdering i dollar när bolaget tog in 1,5 miljarder kronor i en runda som leddes av biljätten Daimler. Deltog i rundan gjorde även kinesiska techjätten Didi Chuxing, vilket bland annat Techcrunch rapporterat om.

Ett uttalat mål med nya finansieringen var att fortsätta växa i Europa och Afrika.

Idag finns bolaget, som har sitt huvudkontor i Estland, i 25 olika länder världen över. Techcrunch har bland annat beskrivit Taxify som Ubers främsta utmanare i Europa.

Liksom Uber har Taxify både en mer traditionell taxitjänst och en samåkningstjänst liknande Uber pop (som fick lägga ner i Sverige då tjänsten inte ansågs laglig av myndigheterna).

Nyligen gav bolaget sig också in i elsparkcykelkriget och lanserade cyklar under varumärket Bolt i Paris.

Bakgrund på Skype

Taxify grundades 2013 av estniska bröderna Martin (med en bakgrund på Skype) och Markus Villig. Markus, som är bolagets vd, var då bara 19 år. Enligt Techcrunch gör det den idag 24-åriga Markus Villig till en av världens yngsta ledare för ett miljardbolag.  

Under 2016 hade bolaget som sagt långt gångna planer på en etablering i Sverige. Man hade börjat intervjua personal och leta förare.

“Men när vi började analysera det rättsliga läget kom vi fram till att det var för riskabelt att lansera i Stockholm, så vi har lagt planerna på is så länge”, berättade Martin Villig för Breakit då.

Nyligen gav franska samåkningstjänsten Heeatch upp sin satsning i Sverige.

I en kommentar till Breakit bekräftar Taxify att man just nu undersöker möjligheterna att öppna i Stockholm.

Någon ytterligare information vill bolaget inte ge.

Missa inte Breakits nya event om framtidens transporter. Mer information hittar du här. 

Läs fler artiklar
LÄS MER