Sök

Annonssamarbete med Trigger Company

Här är sakerna du bör ha koll på som digital annonsör

Erik Otterberg på Trigger Company om hur du bäst får koll på dina kampanjresultat.

Tobias Lundgren

Hur kan du som annonsör veta hur dina digitala kampanjer verkligen presterar?
Idag finns många olika analysverktyg för att mäta effekt och action.
Men vad gör du när siffror från olika plattformar visar helt olika bild – av samma kampanj?

Digital marknadsföring har öppnat dörren till helt nya möjligheter för annonsörer.

Men med möjligheterna följer också ett ökat behov av mätning och uppföljning.

Och här kan det kännas både svårt och komplext – helt plötsligt uppvisar samma kampanj olika resultat i olika mätverktyg.

”Det viktiga är att du som annonsör förstår varför det kan skilja sig och också värderar siffrorna du ser utifrån denna förståelse. Att blint lita på ett system eller plattform kan lätt leda till felaktiga slutsatser om vilka kampanjer som funkar och inte, säger Erik Otterberg”, vd på Trigger Company.

Det här bör du säkerställa som annonsör

På kort tid har Trigger Company etablerat sig på marknaden som en oberoende specialistbyrå som hjälper företag med sociala medier, programmatic och konverteringsoptimering.

Enligt Erik Otterberg finns det ett par saker som du som annonsör bör säkerställa för att, i möjligaste mån, få samstämmig data från dina kampanjer.

Behöver du hjälp med en digital kampanj? Läs mer om Trigger här!

En god start är att koppla ihop datan i Google Analytics med respektive kampanj. Analytics kategoriserar all trafik och kopplar den till en källa. Detta är dock ofta för grov uppdelning och som annonsör bör man använda sig av utm-taggar (variabler som man lägger till i länken till landningssidan som plockas upp av Analytics) i alla länkar i sin annonsering.

På så sätt kan man i alla fall isolera varje insats, vilket är grunden för att kunna dra några slutsatser överhuvudtaget.

Diffar siffrorna mellan olika system, trots utm-taggar?

Här är några anledningar:

Klicken från en Facebook-annons ser färre ut i Analytics

Facebook räknar ett klick så fort användaren klickat på annonsen i sitt flöde. För att klicket ska räknas i Analytics krävs att användaren inte avbryter laddningen av sidan, utan är kvar så länge att Analytics-taggen på annonsörens site hunnit ladda. Facebook kan alltså mäta ett klick rätt som ändå inte blir en visning i Analytics.

Antalet konverteringar skiljer mellan Analytics och media

Största anledningen till att antalet konverteringar skiljer sig markant är att leverantören (alltså mediet eller annonsplattformen) mäter view-through-avslut. De registrerar alltså att en användare sett annonsen, eller i alla fall fått den laddad i sin browser.

Om personen senare kommer till annonsörens site och gör ett köp, kommer leverantören att tillgodoräkna sig detta avslut. Analytics kommer däremot inte att kunna göra den kopplingen – eftersom systemet inte har möjlighet att veta om annonsen visats mot användaren.

Här behöver man som annonsör förstå vilka konverteringar som mäts av varje leverantör. Med andra ord: Flera leverantörer kan alltså tillgodoräkna sig samma konvertering om de alla har visat en annons för användaren.

Viewability

Inom displayannonsering har begreppet viewability blivit ett vedertaget begrepp den senaste tiden. Det är ett mätvärde som berättar om annonsen som laddats för användaren också varit synlig (minst 50% av annonsen under 1 sekund, enligt IAB:s standard).

I grunden är det mycket bra att fler och fler jobbar med denna KPI, då man annars inte kan veta om annonsen varit möjlig att se.

Ett stort problem är dock att siffrorna ofta diffar mellan systemen. En anledning att det diffar mellan olika plattformar är att scriptet som mäter laddas vid olika tillfällen för användaren.

Först mäter siten, medan köpsystemet mäter senare då annonsen måste laddas in. Därför kan skillnaden i tid göra att annonsen inte längre är viewable.

En annan anledning är att annonstaggar ofta implementeras i iframes, vilket försvårar mätning för de mättaggar som ligger i dessa iframes.

Erik Otterberg på Trigger Company ger här några handfasta tips som gör det enklare att mäta – och hitta en samsyn kring hur kampanjen verkligen presterat:

 

  • Sätt en tydlig struktur för hur du taggar länkarna i digitala kampanjer (t.ex. utm-taggar i Analytics)
  • Gå igenom implementationen av ert statistikverktyg. Säkerställ att allt är taggat rätt och att siten och mättaggarna laddas snabbt
  • Läs på om hur varje leverantör definierar och mäter sina siffror, och förstå hur det kommer påverka siffrorna i andra verktyg
  • Är du konspiratoriskt lagd? Då kan man roa sig med att fundera på om det är lämpligt att låta ETT bolag tillhandahålla både annonsutrymme, annonsteknik och verktyg för utvärdering och analys

 

Vill du veta mer? Vill du få hjälp att förstå er statistik? Läs mer om hur Trigger kan hjälpa dig här!

Läs mer