Sök

Efter avhoppet – nu talar Cristina Stenbeck ut om framtiden

Kinnevik

Cristina Stenbeck. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT.

Breakit

Breakit

“Det här har varit en process för mig över ett antal år"

På fredagsmorgonen släppte Cristina Stenbeck bomben att hon ska lämna styrelsen i Kinnevik – investmentbolaget som Cristinas farfar Hugo Stenbeck var med och grundade för 83 år sedan.

Redan i höstas kom tecken på att Cristina Stenbecks intresse för Kinnevik var på väg att svalna rejält då hon sålde aktier för motsvarande nästan 2 miljarder kronor i Kinnevik. När hon nu lämnar styrelsen tolkade utomstående bedömare det som det slutgiltiga beviset på att hon nu är på väg bort från Kinnevik.

I fredags gav Cristina Stenbeck själv gav bara några intetsägande kommentarer i ett skriftlig pressmeddelande. Men under helgen har Dagens industris redaktionschef Jonas Jonsson, som under många år följt Stenbeck-sfärens inre liv som journalist, lyckats få en exklusiv intervju med Cristina Stenbeck där hon ger en förklaring till avhoppet:

“Det här har varit en process för mig över ett antal år att komma fram till det här. Det här är nästa steg för mig och ännu viktigare för Kinnevik. Bolaget måste kunna stå på egna fötter på sin egen grund utan mig. Men jag förstår att det kan vara överraskande för människor på utsidan eftersom jag är så förknippad med Kinnevik efter den resa jag haft i bolaget efter pappas död”, säger Cristina Stenbeck i intervjun med DI.

Hon tog över rodret för Kinnevik-gruppen 2002 efter att hennes far, Jan Stenbeck, hastigt gått bort. Då var hon bara 24 år gammal men lyckades ta Kinnevik in i en ny fas där investeringen och växandet av e-handelsjätten Zalando har varit avgörande.

Nu står Kinnevik inför ett nytt viktigt skede där investmentbolaget, under ledning av den relativt färske vdn Georgi Ganev, ska hitta nästa stora tillväxtområde för sfären. I det arbetet tar Cristina Stenbeck alltså ett steg tillbaka – i alla fall formellt i och med att hon inte längre kommer delta i styrelsearbete. Men samtidigt flaggar Cristina Stenbeck för att hon kommer agera tuffare mot både ledningen och styrelsen som ägare.

“Vi har i styrelsen och ledningen skapat en väg framåt för styrelsen de kommande tre till fem åren, men genom att vara utanför styrelsen kommer jag nu i egenskap av stor ägare att kunna sätta större press på ordföranden att den hålls. Som en ägare med en stark röst, stark historia och ett starkt band till Kinnevik kommer det vara möjligt för mig att hålla hela styrelsen enligt plan från utsidan”, säger hon.

Cristina Stenbeck har redan byggt upp en investeringsverksamhet utanför Kinnevik. Sedan tidigare är det känt att hon är ägare i elscooterbolaget Voi, blodanalysföretaget Werlabs och i riskkapitalbolaget Backing Minds första fond. I intervjun med Dagens industri berättar Cristina Stenbeck att hon också gått in med kapital i den tyska riskkapitalfonden Cherry Ventures och New York-baserade Female Founders Found. Totalt har hon gjort ett tiotal investeringar och Cristina Stenbeck kommer att använda pengar från utdelningar och avknoppningar i Kinnevik till fler investeringar på egen hand.

Samtidigt är Cristina Stenbeck tydlig med att hon i framtiden, parallellt med sina egna investeringar, kommer hjälpa Kinnevik att hitta nya investeringsmöjligheter.

“I stället för att sitta i Kinneviks styrelse, där det handlar väldigt lite om att driva värden i portföljbolagen, vill jag hellre jobba i portföljbolagen och sitta i de styrelserna eller vara till hjälp på andra sätt. Jag kommer att fortsätta dra in nya affärer likt de jag gjort med Zalando och Go Euro och nya bolag som vill göra den resan", säger hon.

Läs mer