Sök

Kraftig ökning av Skatteverkets bitcoinutredningar – "Motiverar att vi fortsätter"

Bitcoin

Genrebild. Foto: Istockphotos

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Jakten på bitcoinmiljonärer fortsätter.

Handeln med kryptovalutor har blivit en gynnsam affär för vissa, och mindre lyckad för andra.

Det har inte gått Skatteverket förbi och myndigheten har lagt ned resurser för att utreda handeln med kryptovalutor. Det har bland annat visat sig att personer helt struntat i att redovisa inkomsterna.

Vi berättade tidigare om Linus Dunkers som fått problem med Skatteverket – som kräver honom på 8 miljoner kronor. Han är inte ensam om att ha blivit upptaxerad med stora summor. Linus Dunkers menar att det rör sig om en orimlig beskattning och har valt att överklaga beslutet i ett fall som kan bli prejudicerande, vägledande.

Nu rapporterar SVT att Skatteverket under förra året inledde 300-400 nya utredningar av personer som handlat med kryptovalutor. Det är tio gånger fler ärenden än under 2017.

Den som tror att myndigheten komma släppta kontrollerna i år får tänka om.

Henrik Kisterud är kontrollsamordnare på Skatteverket.

”I den kontroll vi har gjort 2018 har det förekommit en del oredovisad verksamhet. Det motiverar att vi fortsätter att göra kontroller under 2019”, säger Henrik Kisterud.

Skatteverket menar att det anonyma systemet för handeln gör det svårt att deklarera.

”Där är det branschen eller aktörerna bakom som själva får ta ett ansvar och se till att det finns förutsättningar för de som bedriver den här typen av handel att göra rätt” säger Henrik Kisterud till SVT.

Läs mer