Sök

JC kämpar för överlevnad: "Ger inte upp förrän slaget är förlorat"

JC

Foto: Anders Wiklund/Istockphotos.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

JC:s nya ägare tänker inte låta sig knäckas av turbulensen.
"Till skillnad mot många andra ger jag inte upp förrän slaget är förlorat på riktigt", säger vd:n Iliya Meric till Market.

Konkurserna har avlöst varandra inom detaljhandeln på senare tid. På listan bland kedjor som dukat under hittar vi exempelvis modekedjan Best of Brands, leksaksjätten Top-Toy och lågprisvaruhuset Club Xprs.

En annan välkänd aktör som haft det tufft är den svenska klädkedjan JC, som varit med i spelet länge och grundades redan på 60-talet. Turerna har varit många kring kedjan som sattes i rekonstruktion redan för två år sedan, bytte ägare i somras , har mångmiljonskulder och bantat ned verksamheten.

Senast i december drogs två konkursanmälningar tillbaka.

Frågan är vad som händer nu?

Market har pratat med JC:s nya ägare och vd Iliya Meri, affärsmannen från Istanbul, om hur han ska vända skutan.

”Jag har varit i värre situationer i livet och jag är inte rädd för att förlora pengar. New money can be made. Men det är inte därför jag gör det här”, säger Iliya Meric till sajten.

Han berättar att han haft en dröm om att äga en retailkedja, och erfarenhet av att vända om krisande bolag. Vd:n ser potential i JC och menar att varumärket fortfarande finns i kunderna hjärtan och att både de fysiska butikerna och e-handeln har potential. Samtidigt ska fler butiker stängas och skulder på flera hundra miljoner hanteras.

Om bolaget går att rädda kommer affärsmodellen att förändras. Det innebär bland annat att JC ska bli en plattform för andra varumärken och att franschisemodellen försvinner. Samtidigt ska kedjan investera i utbildning av personal samt satsningar på ett större och bredare utbud, som exempelvis skor.

Iliya Meric säger att han tror på en kombination av fysiska butiker och e-handel men vill inte gå närmare in på e-handelstrategin.  

”Alla inser allvaret. Det kan gå åt helvete. Men till skillnad mot många andra ger jag inte upp förrän slaget är förlorat på riktigt. Och JC lever fortfarande”,  säger Iliya Meric till Market.

Läs mer