Bookahorse ska bli ett Tinder för hästfolk: "Alla ska kunna rida"

Bookahorse
Bookahorse ska bli ett Tinder för hästfolk:  "Alla ska kunna rida"

Pia Sternberg. Foto: Istockphotos.

Towe Boström

Reporter

En ny app ska knyta samman ryttare med personer som vill hyra ut sina hästar.
“Målet är att man som ryttare, oavsett nivå, ska kunna rida var man än befinner sig ", säger Bookahorses grundare Pia Sternberg.

Göteborgaren Pia Sternberg tillhör skaran som fastnat för tjänsten Airbnb, som låter dig hyra ut din bostad under kortare perioder. Hon insåg snart att konceptet genererade extra pengar – vilket gav henne en annan idé.

”Jag kände att det måste gå att göra något liknande med hästägare och ryttare”, berättar Pia Sternberg.

Efter 40 år inom ridsporten var hon väl medveten om att många hästägare vill ha hjälp – medan andra vill rida mer. Pia Sternberg såg möjligheter i en rätt odigitaliserad bransch och lanserade Bookahorse i slutet av förra året. Appen kopplar ihop ryttare med hästägare och ridskolor som vill ha hjälp med eller hyra ut sina hästar.

“Målet är att man som ryttare, oavsett nivå, ska kunna rida var man än befinner sig utan att för den skull behöva ha med en egen häst”, säger Pia Sternberg.

Användare registrerar sig i appen där de berättar om sig själva, sin häst eller sin verksamhet. Det innefattar information som erfarenhet, geografi och vad som eftersöks. Du får sedan upp förslag som matchar dina inställningar och kan gå vidare till en chatt- och bokningsfunktion.

”Vi är extremt noga med våra hästar och därför är det bra att första mötet sker på nätet. Där kan du se videos på hur personen rider och få information och referenser”.

När bokningen genomförs i appen reserveras betalningen i Bookahorses system och går igenom när aktiviteten är genomförd. För det tar bolaget 15 procent av varje genomförd betalning, där ingår även försäkring. 

"Genom att ge omdömen om varandra så ska man som ryttare också kunna anmäla en hästvärd om hästarna inte ser ut att må bra. Vi vill höja säkerhetstänket i hästnäringen".

Det här är inte första gången Pia Sternberg startar ett bolag, innan dess har hon bland annat drivit second hand inom ridsport. Hon är även hjärnan bakom uppfinningen ”Broddplattan”, ett verktyg som gör det lättare att brodda din häst, som nu sålts till ett norskt bolag.

Innan dess hann dock broddplattan garantera henne såväl utmärkelser som en plats i Svenska Uppfinnareföreningen. På föreningens hemsida delar hon med sig av sina bästa råd; 

”Ge inte upp, ge det tid och ta hjälp”, uppmuntrar Pia Sternberg.

På Bookahorses resa har hon med sig medgrundaren Magnus Moursidis samt utvecklaren Smart Technology i Sverige som tillhandahåller själva IT-plattformen.

Ridskolor kan exempelvis använda plattformen för att marknadsföra att de har platser över vid avbokningar. Pia Sternberg hoppas även att appen ska kunna hjälpa andra verksamheter, som små gårdar, att tjäna extra pengar på sina hästar. Aktörer kan därför skapa olika typer av event och bjuda in andra intresserade.

”Tänk någon som kan ha ponnyridning med saft och bulle på en lördag, det går att hitta på aktiviteter i det oändliga”.

Målsättningen är att Bookahorse ska kopplas ihop med fler tjänster kopplade till hästsport. Hittills har appen, som släpptes i slutet av november, lockar runt 1000 personer.

”Vi har bara släppt appen i Sverige, men nu gör vi lite justeringar och i vår går vi ut i övriga nordiska länder och engelsktalande länder”.

Läs fler artiklar
LÄS MER