Cristina Stenbeck lämnar Kinneviks styrelse

Kinnevik
Cristina Stenbeck lämnar Kinneviks styrelse

Towe Boström

Reporter

Tar ett steg tillbaka.

Cristina Stenbeck har de senaste åren sålt av delar av sitt innehav i Kinnevik i omgångar. Nu står det klart att hon även hoppar av bolagets styrelse. Under fredagsmorgonen backade Kinneviks aktie något efter beskedet. 

I ett pressmeddelande skriver Kinnevik att Cristina Stenbeck, som valdes in i styrelsen 2003, inte ställer upp för omval. 

Det har tidigare spekulerats i att hon är på väg bort från Kinnevik. I en artikel i Expressen från november förra året kommenterade Nordnets sparekonom Joakim Bornold hennes minskade ägande så här:

"Det är svårt att tolka det på annat sätt än att familjen Stenbeck sakta men säkert släpper kontrollen över Kinnevik". 

Enligt uppgifterna i pressmeddelandet kommer Cristina Stenbeck dock även fortsättningsvis att "stödja Kinnevik" och ha inflytande ”i väsentliga strategiska frågor” som aktiv ägare. Hon fortsätter även att leda valberedningens arbete. 

Erik Mitteregger och Mario Queiroz ställer inte heller upp för omval.

James Anderson är ledamot i Kinneviks valberedning.

"På alla aktieägares vägnar, det här är en stund för reflektion över det enastående engagemang, energi och ledarskap som Cristina har bidragit med de senaste 16 åren. Hennes vilja att ta ansvar från en ung ålder har varit remarkabel, och de många framgångar som bolaget har haft under hennes ledarskap är beundransvärda”, säger han i ett pressmeddelande.

Samtidigt kommer Susanna Campbell och Brian McBride, Asos förre styrelseordförande, föreslås till nya styrelseledamöter. Susanna Campbell lämnar i och med det Telias styrelse med omedelbar verkan. 

Redan i veckan kom nyheten om att Campbell, tidigare vd på Ratos och som bland annat sitter i Northvolts styrelse, är aktuell för Kinnevik. 

"Valberedningen är nöjda med att kunna föreslå valen av Susanna Campbell och Brian McBride", säger Cristina Stenbeck i en kommentar.

Läs fler artiklar
LÄS MER