1000 mejl skickades under 9 år – Pensionsmyndigheten läste inga

PensionerSäkerhetPensionsmyndigheten

Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Tusen mejl, utspridda över mer än nio år, har skickats till en mejladress hos Pensionsmyndigheten – som ingen läser.

Det rapporterar DN idag.

Avslöjandet visar att  adressen info@pensionsmyndigheten.se lanserades under 2009, alltså något tidigare än när myndigheten bildades i januari 2019. Men enligt uppgifter till tidningen har det aldrig funnits någon som har haft uppsikt över inkorgen.

Mejlen som har skickats till Pensionsmyndigheten ska bland annat ha kommit från personer som vill få sin pension omprövad.

“Det är inte alls acceptabelt, det är extremt klandervärt tycker jag”, säger Henrik Engström, administrativ chef på Pensionsmyndigheten.

Henrik Engström berättar för tidningen att en medarbetare upptäckte inkorgen av en slump och att de just nu är i färd med att gå igenom all mejl. Cirka 400 mejl har avfärdats som reklam och andra oviktiga meddelanden.

Det är oklart om mejladressen någonsin har funnits publicerad på Pensionsmyndighetens hemsida, men enligt Henrik Engström har den inte varit det “den senaste tiden”.

“Men det är klart att det är mycket besvärande och allvarligt att vi inte haft koll på en e-postlåda. I värsta fall kan det naturligtvis få konsekvenser ekonomiskt för kunder. Vi har inte sett något sånt fall ännu, men vi kan inte utesluta det”, säger han till tidningen.

Myndigheten arbetar nu med att gå igenom eposten. För omprövningsärenden ska inget missat mejl hittills ha inneburit ekonomisk skada för någon, men alla mejl har ännu inte kontrollerats.

När det kommer till rekryteringsärenden och ärenden om omprövning går myndigheten igenom varje fall för att göra en bedömning om avsändaren behöver kontaktas, skriver DN. Just nu pågår också en granskning för att kontrollera om det finns fler missade inkorgar på myndigheten.

Läs mer