Tidigare Nordnet-topp ska hjälpa Tessin att skala upp

Tessin

Håkan Nyberg tar över styrelseklubban i Tessin. Foto: Press och TT.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Tessin är crowdfundingplattformen som låter privatpersoner investera i byggprojekt. Nu tar Nordnets förre vd, Håkan Nyberg, över styrelseklubban i bolaget.

Tessin låter vanliga privatpersoner investera i olika fastighetsprojekt som är i behov av kapital. Bolaget tog in 22 miljoner kronor i våras för att expandera till Finland under hösten. Det har dock dragit ut på tiden och Tessin väntar i skrivande stund på ett okej från den finländska finansinspektionen.

Nu stärker bolaget upp sin styrelse med Håkan Nyberg som tar rollen som ordförande. Han var vd för nätbanken Nordnet mellan 2012 och 2017.

“Jag gillar fintech och det är jätteroligt att få jobba med entreprenörerna bakom Tessin. Idén med Nordnet och Avanza var att demokratisera aktiehandeln, göra den möjlig för den stora massan och skapa transparens. Samma idé är det med Tessin. Båda bolagen har också två ändar – småsparare som vill investera och projekt som behöver finansiering. Jag har stor erfarenhet av att nå tillräckligt med räckvidd i båda ändarna”, säger Håkan Nyberg.

Investerar du även i Tessin?

“Jag skulle gärna vilja göra det, men inget är bestämt kring det ännu”.

Samtidigt är bostadsmarknaden i gungning. I maj 2018 kom beskedet att bostadsutvecklaren Axxonen properties lägger ned sin verksamhet. Därmed förlorade de 198 investerare som valt att placera pengar i bolagets lyxlägenheter på Kungsholmen via Tessin sin insats.

Vad tror du om utvecklingen på bomarknaden?

“Det kommer alltid att finnas ett behov av bostäder, däremot finns det segment som riktar sig mot ett fåtal människor, som har bekymmer. Marknaden för riktigt lyxiga lägenheter är liten, men tittar man i ett bredare perspektiv kommer bomarknaden att finnas kvar och växa”, säger Håkan Nyberg.

Vad är fokus för Tessin framåt?

“Vi ska lansera i Finland och håller även på att undersöka hur vi ska lansera i Danmark. Jag tror alltid det är bra att gå in på marknader som man känner och då ligger de nordiska länderna nära till hands”.

Läs mer