Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Jacob Wallenberg: "Sverige är uselt för entreprenörsskap"

Artikel bild
Jacob Wallenberg, ordförande i Investor. Foto: Jessica Gow/TT.

Ord och inga visor från Investors ordförande.


Erik Wisterberg

Erik Wisterberg

Reporter

För ett par år sedan skrev Jacob, Marcus och Peter Wallenberg på DN Debatt om risken att unga entreprenörer flyttar från Sverige. Precis som Spotifys grundare pekade de på behovet av förmånligare villkor för personaloptioner. Sedan dess har regeringen Löfven infört ett sådant nytt regelverk, som dock inte omfattar stora techbolag som Spotify.

Jacob Wallenberg, ordförande i Investor, tycker fortfarande att vårt land har stora brister när det kommer till klimatet för tillväxtbolag. Det sade han under en konferens på tisdagen, enligt Dagens Industris papperstidning.

"Sverige är uselt för entreprenörskap. Exempelvis Spotify valde att flytta från Sverige för att vi inte hade förmågan att skapa personaloptioner för dem, eller erbjuda bostäder för utländsk arbetskraft. Vi måste titta på de här problemen, för samtidigt seglar andra länder om oss i dag", sade Jacob Wallenberg.

Spotify har de facto inte flyttat från Sverige, utan har sitt nya huvudkontor på Regeringsgatan i Stockholm. Dock har man nuförtiden fler anställda i USA än i Sverige.

Jacob Wallenberg är också bekymrad över hur Sverige ska hänga med i områden som artificiell intelligens och 5g. För att klara konkurrensen från till exempel USA och Kina behöver Sverige mer forskning genererad av industrin i samverkan med det offentliga, menar Jacob Wallenberg.

"Samarbetet mellan industrin och staten måste bli bättre", sade han.

Nu vill Jacob Wallenberg se en vision för hur Sverige verkligen ska bli bra på innovation.

Läs mer