Fick Beyoncé och Kanye West 320 miljoner falska spelningar av Jay Z:s Tidal?

Tidal Streaming
Fick Beyoncé och Kanye West 320 miljoner falska spelningar av Jay Z:s Tidal?

Kanye West, Jay Z och Beyoncé. Foto: AP/TT.

Erik Wisterberg

Reporter

Norska ekobrottsmyndigheten vill ha svar – har startat utredning.

Det var i maj i fjol som affärstidningen Dagens Næringsliv först avslöjade att lyssnarsiffrorna i Jay Z:s Spotify-utmanare Tidal ska ha manipulerats. Specifikt gällde det Beyoncé och Kanye West, vars siffror ska ha dopats med 320 miljoner falska spelningar. I sin tur kan det ha lett till att dessa artister gynnats ekonomiskt, på bekostnad av andra.

Nu har norska ekobrottsmyndigheten startat en utredning för att gå till botten med saken.

"Ekobrott kan nu bekräfta att vi efterforskar fyra anmälningar mot Tidal Music", säger chefsåklagaren Elisabeth Harbo-Lervik till Dagens Næringsliv.

Anmälningarna kommer från norska musikorganisationer, och gjordes kort efter DN:s första publicering.

Den norska ekobrottsmyndighetens utredning är i en tidig fas, men hittills har 25 timmar av förhör hållits med tidigare Tidal-anställda.

Tidal har slagit ifrån sig kritiken, och hävdat att bolaget varit utsatt för en smutskastningskampanj från den norska tidningen.

"DN har flera gånger kommit med påståenden baserat på information som vi tror kan vara förfalskad, eller som faktiskt inte finns", skriver bolaget i ett mejl till DN

Helt klart är att persongalleriet i denna historia väcker en hel del frågor.

Som bekant är Tidals grundare Jay Z gift med Beyoncé. Jay Z och Kanye West är sedan länge vänner, även om de två har haft en något komplicerad relation från tid till annan.   

Dagens Næringsliv uppger inte vem eller vilka som ska ligga bakom de uppblåsta streamingsiffrorna, men skriver att man inte har någon information om att Beyoncé eller Kanye West ska ha känt till manipulationen.

"Resultatet var att de två superstjärnorna och deras skivbolag fick för höga utbetalningar, på bekostnad av alla andra artister på Tidal", heter det. 

Läs mer

Square uppges förhandla om att köpa Jay-Zs musikstreamingtjänst Tidal

Amazons Sverigechef om jättens satsning: “Vi anpassar oss efter vad svenskarna vill ha”

Madonna och Kanye West går till Jay Z:s streamingtjänst Tidal - Spotify-användare får vänta

Läs fler artiklar
LÄS MER