Sök

Bitcoinprofilen åker på skattesmäll – Ekobrottsmyndigheten inkopplad

Bitcoin

Linus Dunkers. Foto: Privat.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Skattesmäll på 8 miljoner.

34-årige Linus Dunkers är något av en profil inom kryptovalutavärlden. Han har själv berättat att han bryter kryptovaluta i ett bergrum, samt i en industrilokal.

Tidigare har kryptoprofilen haft en omfattande handel med Bitcoin. Nu har mannen fastnat i myndigheternas nät, berättar branschsajten Trijo news.

Totalt vill Skatteverket öka skatten för kryptoprofilen med över 8 miljoner kronor.

"Skatteverket går fram med en orimlig beskattning för att tvinga fram en rättsprocess där vi måste överklaga eftersom alternativet är helt absurt. Jag tror ärligt talat inte att de som gjort prövningen själva tror på den här beskattningen. Det är inte rimligt. Ingen av dem har kunnat svara på den enkla frågan var mina bitcoin skulle kommit ifrån om inte från Localbitcoins", säger han till Trijo news.

Linus Dunkers har överklagat Skatteverkets beslut till Förvaltningsrätten i Uppsala.

Dessutom har Ekobrottsmyndigheten har startat en förundersökning om skatte- och bokföringsbrott på grund av hans handel med bitcoin. Detta efter att Skatteverket gjort en brottsanmälan. Åklagaren Jens Carlström säger till DI Digital:

”Han är inte delgiven misstanke, men jag kan bekräfta att en förundersökning är inledd för att det finns anledning att anta brott. Det har uppenbarligen skett någon form av verksamhet som inte har beskattats eller deklarerats under flera år".

Skatteverket menar att Linus Dunkers handel med bitcoin ska klassas som inkomst från näringsverksamhet, inte som kapitalinkomst.

Enligt Di Digital kan fallet bli prejudicerande kring denna fråga.

 

Läs mer