Polisen lägger ned utredningen mot Uber: “Tyvärr ett sorgebarn”

Uber
Polisen lägger ned utredningen mot Uber: “Tyvärr ett sorgebarn”

Sara Lindmark

Reporter

Uber har utretts för olaglig taxitrafik i Sverige. Nu väljer polisen att lägga ned utredningen på grund av bristande resurser.

Den kontroversiella samåkningstjänsten Uber pop lanserades hösten 2014 i Sverige men lades ned 1,5 år senare. Tjänsten kom att klassas som svarttaxi-verksamhet och många Uber-kopplade förare har fällts i tingsrätten och dömts till böter.

Nu läggs förundersökningen mot Uber ned på grund av resursbrist, rapporterar Di Digital. 

”Den där utredningen är tyvärr ett sorgebarn”, säger kammaråklagare Thomas Rickardsson, till sajten.

Han har utrett Ubers straffrättsliga ansvar i ärendet ihop med en trafikpolis i Stockholm. Enligt Thomas Rickardsson har Ekobrottsmyndigheten inte varit så intresserade av att hjälpa till i utredningen.

Han beskriver det hela som “mycket frustrerande” eftersom ett stort grundarbete var klart och utredningen befann sig i slutfasen.

”Vår preliminära bedömning var att framgångsfaktorn på en eventuell företagsbot mot Uber pop, med säte i Nederländerna, var högst osäker. Brottet i sig har dessutom lågt straffvärde, det är böter eller fängelse i högst ett år som gäller”, säger Niklas Ahlgren, presskommunikatör på Ekobrottsmyndigheten, till Di Digital.

Den amerikanska taxijätten Uber förbereder en börsnotering och sägs sikta på en värdering på strax under 90 miljarder dollar motsvarande 800 miljarder kronor. 

I dag bedriver bolaget enbart laglig taxiverksamhet i Sverige.

Taxiförbundet har nyligen startat en annan utredning mot Uber som handlar om påstått fusk med taxameter och kvittoredovisning. 

Läs fler artiklar
LÄS MER