Från börsplaner till kris – skånska Mionix kämpar för att överleva

Breakit - Från börsplaner till kris – skånska Mionix kämpar för att överleva

Foto: Press.

Towe Boström

Reporter

Hårdvarubolaget Mionix kämpar för att komma på fötter efter flera tunga avhopp och ekonomiska bakslag.
”Vi räknar med att få ihop det här för att kunna säga mer om några veckor", säger investeraren Stefan Lindeberg.

Malmö-baserade Mionix har stora visioner för att förändra gaming-scenen med sina tekniska tillbehör. Bakom bolaget hittar vi techprofiler som Carl Silbersky, som sålde sitt bolag Polar Rose till Apple , samt Tat-grundaren Hampus Jakobsson. På ägarlistan finns även aktörer som Almi Invest och Axis-grundaren Martin Green.

Mionix har gjort sig kända för sina färgglada datormöss och säljer även exempelvis tangentbord och musmattor. Bolaget har expanderat till såväl Europa som USA och Asien och för ett och ett halvt år sedan flaggade bolaget för att de närmade sig en notering på Stockholmsbörsen.

”Vi är ett litet bolag med stora ambitioner”, sade vd:n Carl Silbersky till Breakit då.

Sedan blev det tystare. 

I höstas lämnade Carl Silbersky vd-posten. Den externa vd:n Joakim Berg tog över rodret men lämnade även han kort därefter – och skakigare skulle det bli. I samma veva tappade Mionix sin styrelseordförande Christel Kinning. Hon axlar flera tunga uppdrag och sitter bland annat i styrelsen för Zound Industries och Björn Borg.

Vi frågade oss vad som egentligen händer inom Mionix och bestämde oss för att gräva lite.

Det står snart klart att Malmöbolaget haft det skakigt. Omsättningen halverades till 15,7 miljoner kronor under 2017 samtidigt som bolaget backade 5,5 miljoner kronor.

I handlingar från Bolagsverket, från september förra året, framgår det att ett samarbete med Mionixs europeiska distributör havererat.

”Detta har påverkat försäljningen i Europa negativt. Försäljningen i Europa står nästan still”, skriver bolaget.

Situationen har varit så pass allvarlig att ersättningar till styrelse och vd uteblivit. Under de senaste två åren har initiativ genomförts i syfte att stärka finanserna, bland annat i form av lån och bemyndiganden om emissioner.

Det har hittills inte varit nog för att få bolaget på fötter – och Mionix är på jakt efter en strategisk ägare.

”För att skala upp bolaget kommer det behövas större finansiella och operativa muskler”, skriver styrelsen.

Stefan Lindeberg, investerare och tidigare ledamot i Mionix, berättar att bolaget haft ett möte under onsdagen.

”En majoritet av ägarna har så sent som i dag uttryckt ett stort intresse av att fortsätta stödja bolaget och se till att vi kommer igenom problemen som negativt påverkat bolaget senaste dryga halvåret”, säger han.

Han bekräftar att bolaget söker en ny strategisk partner.

”Nuvarande investerare kommer fortsätta stödja bolaget så det är inte så att det går åt skogen om vi inte hittar en ny industriell partner”.

Den tomma vd-stolen är en annan punkt på listan.

”Det är en av de bitar vi håller på att lösa. Det är styrelsens ansvar och jag sitter inte i styrelsen”, säger Stefan Lindeberg.

Styrelsen utfärdade nyligen ett bemyndigande om emission och Stefan Lindeberg bekräftar att det tillförts, och kommer att tillföras mer pengar, bland annat från honom själv.

”Vi räknar med att få ihop det här för att kunna säga mer om några veckor”.

Breakit har sökt Christel Kinning, Carl Silbersky och representanter ur Mionixs styrelse.

Läs fler artiklar
LÄS MER